Kutatások szerint az okosórák képesek azonosítani a Covid-19-et még a tünetek előtt

Az Apple Watch, a Garmin, a Fitbit és hasonló hordozható eszközök ezt úgy teszik meg, hogy érzékelik az egyén szívverésének finom változásait.

A vezető intézmények új orvosi tanulmányai azt találták, hogy a viselhető technológia elősegítheti a koronavírusfertőzések kimutatását napokkal az első COVID-19 tünetek megjelenése előtt. A New York-i Sínai-hegyi Egészségügyi Rendszer és a kaliforniai Stanford Egyetem által végzett kutatások szerint az egyén szívverésének finom változásai tünetek lehetnek a koronavírus-fertőzésekre akár hét nappal azelőtt, hogy az egyén észrevette volna, hogy beteg.

Az Apple nem finanszírozta a tanulmányt, és nem is vett részt benne.

A COVID-19 nem invazív módon történő észlelése

A tanulmányok a pulzus változékonyságára összpontosítottak, az Apple Watch és hasonló okosórák által rögzített mutatókra. A pulzusszám változékonysága a szívverések közötti időbeli eltérés. Mérőszámként a pulzus változékonysága jelezheti az immunrendszer működését - a magas értékek azt jelzik, hogy az immunrendszer a szokásosnál aktívabb.

A Nature Biomedical Engineering- ben megjelent tanulmányban több mint 5000 résztvevőből 32 koronavírus-pozitív személy vett részt. Csak az okosóra adatok felhasználásával a kutatók négy-hét nappal a diagnózis előtt észrevehették a COVID-19 esetek csaknem 66 százalékát.

Rob Hirten, a Sínai-hegyi  Orvostudományi Egyetem docense elmondta a CBS-nek, hogy ezek a finom szívverés-változások miként jelezhetik a COVID-19-et a diagnózis előtt:

Már tudtuk, hogy a pulzus változékonyságának markerei változnak, amikor a gyulladás kialakul a testben, és a COVID-19 hihetetlenül gyulladásos esemény. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy megjósoljuk, hogy az emberek megfertőződtek, mielőtt észrevennék.

Konkrétan azt találták, hogy a koronavírus-pozitív résztvevők alacsonyabb szívritmus-variabilitással rendelkeznek. A tanulmány közel 300, a Sínai-hegység egészségügyi dolgozójának naplózta az Apple Watch adatait, akiknek az volt a feladata, hogy 2020 április 29. és szeptember 29. között viseljék az Apple okosóráját.


(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)