Különbségek és hasonlóságok a Bitcoin és az Ethereum között

Mióta a Bitcoin ára átlépte a 10 millió forintos lélektani határt egyre nagyobb figyelmet kapnak a kriptovaluták. A Bitcoin több mint 10 éve van a piacon. A kezdeti időszakban már mutatott robbanásszerű árnövekedést és most megint egy hasonló jelenségnek lehetünk tanúi.

(***) Stake - az egyik legjobb kriptokaszinó és sportfogadási oldal (***)

A Bitcoin megjelenése után, annak hibáinak kijavítására és néhány új koncepció bevezetésére létrehozták az Ethereum-nak nevezett kriptovalutát. A következőben nézzük meg, hogy milyen hasonlóságokat és különbségeket lehet felfedezni a két kriptovaluta között.

Amikor valaki kriptovaluta bányászatban töri a fejét, általában felmerül az a kérdés, hogy melyik kriptovalutát érdemes bányászni. Nyilván erre nem túl egyszerű a válasz, de minden bizonnyal ha tisztázzuk például a két leghíresebb kriptovaluta közötti hasonlóságokat és különbségeket az egy jó kiindulópont lehet.

Először kezdjük a hasonlóságokkal, mert azokból van talán több.

A Bitcoin és az Ethereum is kriptovaluta, ebből következőleg a forgalomban lévő érmék mennyisége mind Bitcoin-ból, mint Ethereum-ból folyamatosan növekszik, azonban egy bizonyos értéket elérvén már nem fog tovább nőni a valuta mennyisége. Ebből következik tehát az is, hogy az értékük nem inflálódik, hasonlóan az aranyhoz vagy más nemesfémekhez. Ilyen szempontból ugyan valutáknak hívják őket, de a klasszikus értelemben vett valutáktól ezen tulajdonságuk jelentősen eltér. Hiszen tudjuk nagyon jól, hogy mondjuk az amerikai dollárt vagy a magyar forintot, de az eurót is az az intézet, amely kibocsátja tetszőleges mennyiségben növelheti vagy akár csökkentheti is a forgalomban lévő pénz mennyiségét és ebből fakad az infláció problémája.

Mind a Bitcoin, mind az Ethereum a kriptovaluta bányászok által kerül forgalomba. Minden egyes kriptovaluta tranzakciót hitelesíteni kell és ezt végzik a kriptovaluta bányászok.

A bányászok általában valamilyen bonyolult számítási feladatot oldanak meg és ezért kapnak cserébe bizonyos mennyiségű kriptovalutát. Mivel a bányászoknak is kell valamiből élniük, illetve finanszírozni kell a bányagépeik működését kénytelenek az újonnan kibányászott érméket kriptovaluta tőzsdéken beváltani tradicionális pénzre. Ezen folyamat során kerülnek tehát forgalomba az új kriptovaluták. Azonban ebből következik az is, hogy a bányászat során jutalmul kapott kriptovaluta mennyiségének folyamatosan csökkennie kell, máskülönben kriptovaluták elinflálódhatnának


A Bitcoin bányászat során jutalmul kapott kriptovaluta mennyisége bizonyos idő periódusonként, általában négy évenként feleződik. Az első bányászok 2009-ben egy blokk hitelesítéséért 50 Bitcoint kaptak cserébe, viszont mára ez az érték 6.25 Bitcoint-ra csökkent.

Az Ethereum esetében is hasonló a helyzet, jelenleg megközelítőleg 4 Ethereum-ot lehet kapni egy blokk hitelesítéséért, és ez a jelenlegi árfolyamon nagyjából 1.800.000 forintnak felel meg.

Mind a két kriptovalutát digitális tárcában kell tárolni és a tárcánk hash címének megadásával fogadhatunk más felhasználóktól kriptovalutát. Az Ethereum és a Bitcoin más felhasználóknak való elküldése nagyon hasonló módon történik. Tulajdonképp csak a címzett pénztárcájának a címét kell megadni és így tudjuk, szinte teljesen anonim módon átutalni a kriptovalutát. Nem szabad azonban azt sem elfelejteni, hogy minden egyes tranzakció költséggel jár és ezt levonják az átutalt kriptovaluta mennyiségéből.

A következőekben vizsgáljuk meg a Bitcoin és az Ethereum közötti különbségeket.

Az alapvető különbségek főleg az eltérő megjelenési időpontból adódnak, hiszen az Ethereum megközelítőleg hat évvel a Bitcoin után született meg és ezáltal az Ethereum hálózat feltalálóinak volt lehetőségük elgondolkodni a Bitcoin hibáin.

Érdekes még azt is megemlíteni, hogy míg a Bitcoin szülőatyjának személye a mai napig ismeretlen, addig az Ethereum-ot nagyon is jól tudjuk, hogy az orosz származású Vitalik Buterin találta fel.

Az Ethereum koncepciója, ugyan szoros kapcsolatban áll a blokklánccal, a megvalósítás mögötti motiváció egy kissé eltér a Bitcoin alapötletétől. Az Ethereum nem pusztán egy kriptovaluta, hanem tulajdonképpen egy bárki által szabadon fejleszthető decentralizált szoftver platform.

A Bitcoin hálózat egy sokkal egyszerűbb megvalósítást jelent, mint az Ethereum infrastruktúra, amelyben a felhasználók okos szerződéseket valamint decentralizált alkalmazásokat fejleszthetnek és futtathatnak.

Ezt a technológiát felhasználva leállásoktól, csalásoktól, Illetve harmadik fél általi beavatkozásoktól mentesen lehet fejleszteni és alkalmazásokat futtatni az Ethereum rendszerében. 

Az Ethereum továbbá új programozási nyelvet is létrehozott és ezt a blokklánc segítségével használhatjuk és a fejlesztők így tudnak elosztott alkalmazásokat létrehozni. Ilyen képességekről a Bitcoin esetében nem beszélhetünk.

A dolgot úgy kell elképzelni tehát, hogy az Ethereum megjelenésekor a kriptovaluta mellett létrejött egy teljes fejlesztői platform is, amelynek az üzemanyagaként a vele egy időben megjelenő Ethereum tokenek szolgáltak.

Alapvető eltérés továbbá a Bitcoin és az Ethereum között az is, hogy míg a Bitcoin blokkláncba egyszerű könyvelés jellegő tranzakciós adatok íródnak be, az Ethereum esetében akár futtatható kódokat is felvihetünk a blokkláncba. Egy további fontos eltérés a két kriptovaluta között a hitelesítési eljárás során használt algoritmus.

Az Ethereum bányászok a hitelesítéshez egy ethash nevű függvényt használnak, a Bitcoin esetében pedig SHA-256-os hash függvénnyel kell dolgozniuk.

A kezdeti időben a kriptovaluták CPU alapú bányászata viszonylag kézenfekvő választás, azonban a bányászok számának fokozatos növekedésével a kriptovaluta bányászat költségei jelentősen megnőnek, az egyszerű hétköznapi bányászok kiszorulnak a piacról és mára a Bitcoint hagyományos processzorral szinte lehetetlen bányászni. Hasonló a helyzet az Ethereum-al is, amelynek bányászatához csak erős videókártyával rendelkező felhasználók tudnak érdemileg hozzászólni.

Látszik tehát, hogy ugyan mind a két esetben kriptovalutáról van szó, az Ethereum és a Bitcoin bizonyos mértékben eltérő feladatok és funkciók megvalósítására lett kitalálva. A Bitcoint alapvetően a tradicionális valuták kiváltására találták fel, és a cél az volt, hogy egy értékálló médiumot hozzanak létre digitális alapokon.

Ezzel szemben az Ethereum igazándiból egy teljes platform, továbbá programozható és nem módosítható okos szerződések megvalósítását is magában foglalja. Nem mellékesen az Ethereum egy kriptovaluta is egyben! Azt Ethereum tehát nem azért lett kitalálva, hogy felváltsa a Bitcoint és az eredeti ötletgazdák motivációja nem a konkurencia teremtésben keresendő.

Ettől függetlenül a Bitcoin körüli mizéria és az ár rohamos növekedése nyilván magával vonja az Ethereum népszerűségének növekedését is, azonban ha csak a piaci kapitalizáció tekintjük az Ethereum továbbra is jelentősen elmarad listavezető kriptovaluta mögött és a felzárkózás nagy valószínűséggel soha nem is fog megtörténni.

Ha csak a konkrét számokat nézzük 2021 januárjában az Ethereum piaci kapitalizációja 170 milliárd dollár környékén mozgott. Ehhez képest a Bitcoin körülbelül négyszer akkora mennyiségű pénzt tárolt magában, megközelítőleg 651 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával.

Fontos megérteni tehát a különbségeket és a hasonlóságokat is a két kriptovaluta között, ez mindenképp a sikeres kriptovaluta befektetések illetve a kezdő kriptovaluta bányász projektek előfeltétele. Ajánlatos továbbá a technológiai részletekben is egy kicsit elmélyülni, így fokozatosan tisztul majd a kép!

Ladóczki Bence

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)