Kriptovaluták melyekbe érdemes befektetni 2021-ben

Több cikket is írtam arról, hogy hogyan lehet kriptovalutát bányászni, most azonban arról lesz szó, hogy melyek azok a kriptók, amikbe érdemes befektetni.

Kriptovalutába fektetni pénzt kockázatos, de egy biztos, hogy  nincs semmi, ami akkora hasznot tud termelni mint a kriptovaluta. Ha belegondolunk, hogy egy átlagember akinek nincsenek százmilliói, amit be tudna fektetni mit tud kezdeni a pénzével sok jó lehetőség nincs. Választhatjuk azt, hogy a bankunknál kötjük le a pénzünket, amiből általában az lesz, hogy lószart nem kamatozott a pénzünk vagy rosszabb esetben még kevesebbet kapunk vissza a 25 féle adó megfizetése után. Vannak az állampapírok, de igazán szép hasznot ezekkel sem lehet keresni és hát ott van még az is, hogy ki a franc adna pénzt egy ilyen kormány mellett az államnak.

Nem akarok ebbe belemenni mert az hosszú lenne és nem is vagyok pénzügyi szakértő, de fontos azt tudni, hogy a legtöbb kriptopénz felett nincs semmilyen irányító szervezet, nincs kontroll, aminek természetesen mint mindennek megvan az előnye és a hátránya is. Az előnye az, hogy nem hozhatnak felettük idióta szabályozásokat, nem nyúlhatnak bele, nem manipulálhatják kedvük szerint a bankok és kormányok. A hátránya, hogy pont emiatt az árfolyamok felmehetnek a csillagos égig egy pillanat alatt, de be is zuhanhatnak ugyanennyi idő alatt. 

Elsőre bonyolultnak tűnhet ez az egész kriptovilág, de egy kis olvasgatással hamar bele lehet rázódni és én is azon leszek, hogy minél több hasznos cikket osszak meg a témáról.

A 2020-as év viszont azt mutatja, hogy nagyon is érdemes befektetni valamelyik kriptóba. Arra a kérdésre, hogy pontosan melyik kriptóba érdemes befektetni nem egyszerű a válasz, mert eltérő igényeik, tudásuk, tapasztalatuk és vagyonuk van az embereknek. 


A kriptovaluta piaci értéke és a jövőbeli potenciál

A kriptovaluta világ piaci kapitalizációját úgy számítják ki, hogy a virtuális pénznemek árát megszorozzuk a piacon lévő összes érme számával. Ha ezt figyelemmel követjük akkor pontos  képet kaphatunk arról, hogy mennyi pénz folyik be és ki a kriptovaluta piacról.

2016-ig a piaci korlát soha nem haladta meg a 18 milliárd USD-t, míg 2019-ben az összes kriptovaluta összesített piaci kapitalizációja 237,1 milliárd USD volt. Természetesen 2020-ban ez tovább növekedett és jelenleg ott tartunk, hogy az összesen 8426 kriptovaluta együttes piaci kapitalizációja több, mint 1,444 milliárd USD.

Az olyan nagyvállalatok, mint a PayPal, a Mastercard és a Visa bejelentették a kriptovalutára irányuló terveiket, és a jövőben elkezdhetik értékesítésüket kínálni a felhasználóik számára. Ez nagy lépés a Bitcoin és más kriptovaluták legitimitása szempontjából, mivel felhasználóbarátabbá tenné, miközben szélesebb szabályozásra is törekedne (mindkettő elengedhetetlen a tömeges elfogadáshoz).

Ezekkel a nagyvállalatokkal a kriptopénzekbe belevágva a skálázhatóság ugrásszerűen növekedhet. Jelenleg a blokklánc blokkonként körülbelül 2700 tranzakciót képes befogadni ( 10 percenként új blokk ), míg a Visa másodpercenként 2000 tranzakciót képes feldolgozni.


(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)


Melyek azok a kriptovaluták, melyekbe érdemes befektetni? 

1.  Bitcoin (BTC)A 2021-ben befektetendő kriptovaluták listája természetesen a Bitcoin-nal kezdődik, az első a maga nemében. 2009-ben egy titokzatos, „Satoshi Nakamoto” nevű japán programozó hozta létre, és alternatív, virtuális pénznemként népszerűsítették. A Bitcoin a leghíresebb kriptovaluta, amely utat nyitott más, jelenleg létező altcoin projektek számára. Ha kezdő vagy, a Bitcoin a legjobb kriptovaluta, amibe érdemes befektetned.

A Bitcoin továbbra is piaci kapitalizáció szerint a legnagyobb kriptovaluta értékét tekintve, és kulcsfontosságú befolyásoló tényező a kriptopénzek tömeges bevezetésében. 


Előnyök:

 • A piac legnagyobb likviditása és kereskedési volumene
 • Minden kereskedői platform támogatja
 • Használható hitelként további jövedelem szerzéséhez
 • A potenciál nagyon magas
 • Érték tárolására szolgálhat
 • A kínálat korlátozott, így nem kell aggódnia az infláció miatt

Hátrányok:

 • Magas ár: nehéz hosszú távú befektetést végrehajtani, ha nincs elegendő tőke
 • Erős volatilitás és érzékenység a fő eseményekkel szemben

Fontos megjegyezni, hogy bár a Bitcoin nagy volatilitással rendelkezik, az egyik legstabilabb kriptovalutának is tekintik . A Bitcoin befolyása, kereslete és tömeges elfogadása várhatóan az elkövetkező években növekedni fog.


2. Ethereum (ETH)A Bitcoin után a piacon a második legmagasabb likviditással az Ethereum rendelkezik.  Az Ethereum lehetővé teszi az alkalmazásfejlesztők számára, hogy decentralizált pénzügyi alkalmazásokat építsenek a blokkláncukra (DApps). Az intelligens szerződéses platform trendjének előkészítésével az Ethereum megszilárdította helyét a piacon, mint úttörő és hihetetlenül hasznos kriptovaluta.


Előnyök:

 • Tökéletes rövid és hosszútávú befektetésekhez is
 • Az Ethereum blokklánc technológiája több ezer projekt növekedését teszi lehetővé, és számos nagyvállalat, köztük a Microsoft, az Intel, a Chase és a JP Morgan épít az Ethereum nyújtotta megoldásokra
 • Mivel hamarosan megjelenik az ETH 2.0 és a PoS modellre vált, hosszú távon jövedelmezőbbé teszi az ETH-ba történő befektetéseket, ami növeli az értékét

Hátrányok: 

 • Nagy volatilitásCoinMixed.EU - Bitcoin váltás azonnal!


3. Litecoin (LTC)Nagy népszerűségnek örvend a LiteCoin is, ami szintén jó befektetés akár rövid akár hosszútávban gondolkodunk. A Litecoin limitje 84 millió érme, hasonló technikai megalapozással rendelkezik, mint a Bitcoin, a kriptopénz „digitális aranya”. Az kriptovaluta közösség az LTC-t „digitális ezüstnek” nevezte.Előnyök:

 • A Litecoin az egyik leggyorsabb és legolcsóbb kriptovaluta a fizetések terén
 • A Litecoin nagy lehetőségeket kínál sokkal elérhetőbb áron

Hátrányok:

 • A Bitcoin divergenseként a Litecoin nagyon kevés kreativitással és új ötlettel rendelkezik


4. Ripple (XRP)Ez a kriptovaluta szándékában különbözik a többitől, és főleg nagyobb intézmények és bankok számára készült. Kockázati alapon fedezik, és a bankok arra használják, hogy pénzt utaljanak át az országhatárokon. Az XRP tehát egy platform az átutalásokra, ugyanakkor hasznos tranzitvaluta is.

Ez nem azt jelenti, hogy a laikus kereskedőknek nem szabad befektetniük az XRP-be, sőt nagyon is ajánlott ,ugyanis egyelőre még jó áron lehet hozzájutni és nagyon nagy potenciál van benne. 


Előnyök:

 • A Ripple-t olyan szervezetek használják a való világban, mint a pénzátutalási óriás MoneyGram, az Azimo és az Union
 • A kínálat korlátozott, ezért az infláció nem valószínű

Hátrányok:

 • Erősen központosított, ellentétben a legtöbb kriptovalutával szemben
 • Mivel nyílt forráskódú, lehetőség van a támadására


5. Bitcoin Cash (BCH)A Bitcoin Cash a Bitcoin egyfajta javított változata legalábbis azért hozták létre, hogy kezeljék a kriptopénzek királyának gyengeségeit. A cél a hálózat optimalizálása annak érdekében, hogy hasznosabb legyen a mindennapi tranzakciók során, ezáltal potenciális gyakorlati értékű érmévé váljon.

A BCH fő küldetései a következők voltak: tranzakció sebesség növelése, skálázhatóság és blokkméret.

Előnyök:

 • A maximális blokkméret 8 MB, ezzel biztosítva a tranzakciók validálását és gyorsabb feldolgozását 
 • A hálózat átfogó skálázhatósága nő, a tranzakciók díjai pedig csökkennek

Hátrányok:

 • Nem annyira elterjedt még


6. Tether (USDT)Előnyök:

 • Az amerikai dollárhoz kötött stabil érme
 • Csökkentett kockázat és gyorsabb tranzakciók
 • Kevésbé ingadozó, mint a többi virtuális valuta

Hátrányok: 

 • Tether egy központosított virtuális pénznem, amelyet a Tether Limited üzemeltet az Egyesült Királyság Virgin-szigeteinTermészetesen a fenti listán kívül jó pár olyan kriptovaluta van, amibe érdemes befektetni. Egy következő cikkben részletesebben megnézzük azokat, addig is érdemes ezeknek utána nézni:


CoinMixed.EU - Bitcoin váltás azonnal!

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)