Kim Dotcom pert indít az új-zélandi kormány ellen

ByTech YouTube csatorna

Kim Dotcom, a Megaupload fájlmegosztó weboldal megalapítója beperelte az Új-Zélandi kormányt több milliárd dollárra , amiért letartóztatták.

  Kim Dotcom, ismert még mint Kimble és Kim Tim Jim Vestor, egy német-finn internetes vállalkozó, üzletember, énekes, számítógépes hacker. Jelenleg Új-Zélandon él. Ő alapította a Megaupload nevű – később jogi úton felszámolt – fájlmegosztó weboldalt. Az internetes vállalkozó harcol a kiadatás ellen az Egyesült Államokba, hogy bíróság elé állítsa a szerzői jog megsértéséért és csalásért. Dotcom szerint egy érvénytelen elfogatóparancs elutasította az ellene felhozott összes vádat. Kártérítést követel üzleti tevékenység és jó hírnév megsértése miatt. Könyvelők és gazdasági szakemberek kiszámították, hogyha nem zárták volna be a céget akkor ma több mint 10 milliárd dollárt érne.Mivel az üzletembernek 68%-os részesedése volt a cégben így 6,8 milliárd dollár kártérítést követel.. Azt is fontolgatja, hogy hasonló lépéseket tegyen a hongkongi kormány ellen.

Kulcsfontosságú érv

Dotcom legfontosabb érvelése a kiadatásával kapcsolatban az, hogy a letartóztatásra 2012 januárjában felhasznált parancsok az Új-Zéland 1994-es Szerzői Jogi Törvényének 131. cikkén alapultak . "Az Új-Zélandi szerzői jogi törvény értelmében az online szerzői jogsértés nem bűncselekmény" - mondta Mr. Dotcom. " A 131. § (92B) bekezdése - a parlament által 2012-ben létrehozott módosítás - tiltja az internetszolgáltató ellen irányuló büntetőjogi szankciókat Új-Zélandon. "Ahhoz, hogy Dotcom-ot kiadhassák az Egyesült Államoknak, az adott országban kell, hogy bűncselekményt kövessen el az illető személy.

500.000 dolláros videóvágó, ami a honkongi hatóságok lefoglalása közben sérült meg

Dotcom még mindig harcol a kiadatás ellen,  a következő meghallgatás a Fellebbviteli Bíróságnál február 20-án lesz.

Kim Dotcom elleni vádak

Az amerikai Igazságügyi minisztérium szerint Dotcom és társai szabadon engedték a szerzői jogok megsértését azzal, hogy engedték a felhasználókat kalóz tartalmak feltöltésére. A felhasználók a kalóz tartalmakra mutató linkeket megosztották ingyenes letöltés céljából, abban az időben a legtöbb kalóz filmeket kínáló oldal a Megaupload-ot használta. Ezellen a cég egyáltalán nem lépett fel, nem törölte a kalóz tartalmakat, nem tette elérhetetlenné az ezekre mutató linkeket. Dotcom azonban azzal védekezik, hogy ő egyáltalán nem támogatta a kalóz tartalmakat, külön volt erre egy programjuk is amivel a tartalmak tulajdonosai be tudták jelenteni a szerzői jogokkal ellátott fájlokat, és töröljék a rájuk mutató linkeket. Az amerikai hatóságok szerint a Megaupload miatt a lemezkiadók és filmstúdiók több mint 500 millió dollártól estek el.