A profi fotós - Huawei P40 Pro teszt

Leteszteltük a március 26-án bemutatott Huawei P40 széria középső tagját.

NoteWall.hu

A Huawei P40 Pro a gyártótól megszokott, fehér dobozban került forgalomba, amelyben helyet kapott maga a telefon, az USB Type-C kábel, a töltő adapter, az USB Type-C fülhallgató, a SIM tű és egy kis olvasnivaló. Ugyan a mi pakkunkban van egy átlátszó szilikon tok, azonban a boltokban található dobozokból ez sajnálatos módon kimaradt.A készülék méretei 158,2 x 72,6 x 8,95 mm, súlyra pedig 209 grammot nyom, tehát alig változtak a paraméterei a P30 Pro-hoz képest. Ha körbemegyünk a tesztalanyunk alumínium keretén, akkor a bal oldalán nem találunk semmit, jobb oldalon a hangerő szabályzókat és a bekapcsológombot, alul a SIM tálcát, egy mikrofont, az USB Type-C portot és egy hangszórót, felül pedig az infrát és még egy mikrofont találunk.

A P40 Pro 6,58 hüvelykes kijelzőjét a Quad-Curve Overflow hangzatos névre keresztelte a Huawei. Ez azt jelenti, hogy a megjelenítő nem csak két oldalt, hanem alul és felül is ívelt. A hosszanti oldalak kanyarulata egyébként kisebb, mint amit a Mate 30 Pro-nál láthattunk, így itt jóval kisebb a véletlen érintés esélye, én most hirtelen nem is emlékszem, hogy előfordult volna velem a tesztidőszak alatt.Az HDR10 OLED panelen 2640 x 1200 pixel terül el, tehát a FullHD+-nál valamivel nagyobb felbontásról beszélhetünk. A megjelenítőn rendkívül jó a tartalomfogyasztás, a kép tűéles, a betekintési szög kiváló, a fényerő hét ágra sütő nap esetén is kielégítő, illetve az automatikus fényerő állítás is teszi a dolgát. A 90 Hz-es képfrissítésnek köszönhetően pedig a kijelző iszonyúan pontos és fluid élményt biztosít. Sajnos 120 Hz-es megjelenítővel szerelt készülékhez még nem volt szerencsém, de a 60-hoz képest ezzel a 90 Hz-es frekvenciával is elképesztően nagyot nő a felhasználói élmény.

A kijelzőbe integrált ujjlenyomat-olvasó nagyon jól működik a betáplált mintákra, elég nehezen tudod elvenni olyan gyorsan az ujjadat, hogy ne menjen végbe az azonosítás.A bal felső sarokban található meglehetősen nagy kapszula alakú kameravájat kicsit elrontja az előlapi összképet, de felszereltsége eloszlatja a kételyeket. Egyrészt találunk benne két szelfikamerát, egy 32 megapixeles főegységet és egy mélységérzékelőt, továbbá egy infravörös, egy környezetifény- és egy közelségérzékelőt is. Mindezek összessége 3D arcazonosítást tesz lehetővé, és így már nem is tűnik olyan nagynak az a lyuk. Az előlapi kamerákkal lőtt képek minősége eléggé rendben van és a háttérelmosós képek is meglehetősen jól mutatnak, az alany háttérből való kiemelésekor precízen dolgozik a rendszer.A P40 Pro burkolata alatt remek hardverelemeket találunk. A készülék működtetéséről a Huawei-féle Kirin 990 5G processzor gondoskodik, így tehát alapfelszereltség a mobilhálózatok legújabb generációjának támogatása is. Amikor a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás jön szóba, akkor besegít a kétmagos neurális feldolgozó egység is. A memória felszereltséget illetően 8 GB operatív memóriáról és 256 GB belső tárhelyről beszélhetünk. Utóbbi ha nem lenne elegendő, akkor adott az NM Card-dal való bővíthetőség.  Szoftveres fronton Android 10 alapokon nyugvó EMUI 10.1 fut a készüléken. A hardveres és szoftveres optimalizáció abszolút a helyén van, a rendszer baromi gördülékeny, megakadást vagy bármiféle megingást egyszer sem tapasztaltam. Az EMUI 10.1 egyébként rengeteg új funkciót hozott, erről itt be is számoltunk korábban.

A népszerű benchmarking platformok szintetikus tesztjein az alábbiak szerint teljesített a készülék.


Balra az AnTuTu, jobbra pedig a Geekbench teszt


Aki esetleg még nem tudná, a P40 széria is mellőzni kényszerült a Google szolgáltatásait (GMS), helyette tehát a gyártó saját szolgáltatáscsomagja (Huawei Mobile Services - HMS) munkálkodik a tesztünk alanyán is. A telefon beüzemelésekor kizárólag a Huawei ID-val lehet bejelentkezni, ezt követően pedig a gyártó saját alkalmazásboltjából, az AppGallery-ből lehet majd beszerezni az appokat. Az AppGallery folyamatosan bővül új és új alkalmazásokkal és GMS-t feledtető alternatívákkal, de még sok a hiányosság. A Play áruház hiányát például lehet orvosolni olyan third party áruházakkal, mint az APK Pure vagy az Amazon AppStore, de a Phone Clone alkalmazás segítségével is rengeteg app átmenthető régebbi készülékünkről. Erről a témáról egyébként hamarosan várható az oldalon egy részletesebb cikk. :)

Hozzánk egy ezüst zúzmara fantázianevű P40 Pro jutott el, ez a matt felületű hátlap szerintem baromi elegáns és természetesen az ujjlenyomatokat sem vonzza annyira, mint az üvegszendvicsbe burkolt készülékek.A tápellátásról egy 4.200 mAh kapacitású aksi gondoskodik, amit vezetékesen 40, vezetékmentesen pedig 27 wattos gyorstöltést kínál és természetesen a fordított vezeték nélküli töltési opció sem maradt ki a készülékből. Már a P30 Pro is rendkívül jó üzemidőt produkált, nincs ez másképp az utódjánál sem. Nálam az egyes töltéseket követően, a képernyő bekapcsolva töltött ideje 6,5 óránál kevesebbet sohasem mutatott az akkumulátorhasználati részletek pont alatt. Másfél napnál hamarabb nem kell a töltőhöz nyúlni, az előbb említett 40 wattos gyorstöltésnek köszönhetően pedig 1 óra alatt bőven feltölt a készülék. (Fél óra elteltével már nagyjából 70%-on van a telep töltöttsége.)

2020-ban a hátlapi kamerák elrendezésének trendje egyértelműen a téglalap alakú szigetek irányába ment. A P40 Pro is ilyen modult kapott, amelyben a LED villanó és a mikrofon mellett összesen négy kamera sorakozik fel:

  • 50 MP Ultra Vision Kamera (23 mm, RYYB, 1/1.28", f/1.9, Octa PDAF) 
  • 40 MP Cine Kamera (18mm, f/1.8, 1/1,54" )
  • 12 MP SuperSensing Telefotó Camera (RYYB, 125mm,f/3.4, OIS, 5x optikai, 10x hibrid és 50x max zoom))
  • 3D mélységérzékelőA Huawei ismét nem vette félvállról a kamera kérdéskörét, rengeteget fejlesztettek az előző generációhoz képest.  A P40 Pro 5x-ös optikai zoommal, 10x-es hibrid zoommal és 50x-es digitális zoommal rendelkezik, és most a periszkópos kamera is RYYB színszűrőt kapott, melynek köszönhetően sokkal több fényt képes befogadni a szenzor és a zoomolt fotók minősége is sokat javult. Összességében ezzel a négyessel lőtt fotók esetében nem lehet panasz a képminőségre, amin nagyon meglepődtem, hogy a széles látószögű szenzor elképesztően éles képet készít. A periszkópos egység is hatalmasat fejlődött, ezt főleg az 5x-ös zoommal készített képnél vehetjük észre. A képek színeinek élénksége valahol a valóság és a Samsung sokszor túlszaturált színei között jár félúton. A vonalélesség és a dinamikatartomány változatlanul a helyén van. Az éjszakai fotózás terén az alapértelmezett funkció néhány esetben lekörözi a dedikált este módot, az azonban egészen elképesztő, hogy sokszor a szabad szemünkkel alig látható képből milyen felvételt hoz ki az RYYB szenzor.

Néhány kép:

Széles látószögű fotó (0,6x)


50 MP mód


Normál mód


5x-ös zoom


Egy fotó kb. 10 cm-ről


Az ide beszúrt és még sok más képet eredeti minőségben ezen a Google Drive linken találsz


A videózás terén akár 4K@60 fps-es anyagokat is felvehetünk, elég jó képminőséget kapuk, és tűrhető a stabilizálás is, azonban itt le kell mondanunk az 5x-ös zoomról. Összességében én leginkább a 4K@30 fps-es módot ajánlanám. A kamerák között váltva és sétálás közben néha tapasztalható egy-egy pillanatnyi megakadás. A rögzített hang egyébként nagyon tiszta, és amikor felvétel közben zoomolunk, akkor az Audio Zoom funkció közelít az audio-forrásra is, ez annyit jelent, hogy felerősíti a szenzorok mellett található mikrofont. A videók esetében is elérhető a valós idejű bokeh háttér-homályosítást.

Fontos kiemelni még az IP68-as vízállóságot is, továbbá ezen a készüléken sem találunk hagyományos beszédhangszórót, a hívások esetében a kijelző továbbítja a hangot. 

Az adatkommunikáció esetében megkapunk minden szükséges dolgot, mint a WiFi 802.11a/b/g/n/ac/ax, a Bluetooth 5.1, az NFC, és a helymeghatározási módok tömkelegét (GPS, AGPS, Glonass, BeiDou, Galileo, QZSS, NacIC).
Összegzés

Összegzésként csak annyit mondanék el, hogy ugyan a Google szolgáltatások hiánya miatt sokaknál nem jön szóba lehetséges opcióként ez a készülék telefonvásárláskor, viszont ennek ellenére is a piac egyik legjobb okostelefonjáról beszélünk, és aki hajlandó néhány tekintetben kompromisszumot kötni, azok biztosan nem fognak csalódni a P40 Pro-ban. 

Remélem tetszett ez a teszt és esetlegesen tudtam segíteni a döntésben. Hamarosan jelentkezem a sima P40 tesztjével.