Ez jól sikerült - Huawei Freebuds 4i teszt

Bemutatkozott a Huawei legújabb vezeték nélküli fülese, amit egy hete már meg is kaptunk tesztelésre, úgyhogy be is számolunk az első benyomásainkról, tapasztalatainkról.

(***) Stake - az egyik legjobb kriptokaszinó és sportfogadási oldal (***)

Lassan egy éve annak, hogy debütált a megfizethetőbb ANC-s Huawei Freebuds 3i, így már a levegőben volt az új generáció érkezése, méghozzá olyannyira, hogy a mai napon be is mutatkozott a Huawei legújabb TWS fülese. A nevét illetően nem érhet minket nagy meglepetés, ugyanis Freebuds 4i-re keresztelték. A Huawei Magyarországnak köszönhetően megjelenés előtt megkaptuk tesztelésre, innen is köszönjük nekik. Már 1 hete nyúzzuk az eszközt, úgyhogy megosztjuk veletek a tapasztalatainkat.


Mi van a dobozban?

A Huawei FreeBuds 4i a gyártótól megszokott, letisztult, termékfotóval ellátott fehér dobozban kerül a boltok polcaira. Amint felemeljük a doboz tetejét, egyből elénk tárul a töltőtok, benne a fülesekkel. Ha kiveszük a "tojástartót" a dobozból, akkor egy USB Type-C kábelt és egy újabb kis dobozkát találunk, ami a tartalék fülhallgató gumiknak és az olvasnivalóknak ad otthont.Dizájn, kialakítás

Hozzánk a fehér színű Freebuds 4i érkezett tesztelésre, emellett kicsit később még fekete színben lesz elérhető, illetve májustól piros változatban is piacra kerül. Maga a töltőtök letisztult, kompakt kialakítás jellemzi, a formavilágát leginkább a tojáshoz lehetne hasonlítani, méghozzá abból is egy M-es méretű példányhoz. A fülesekkel együtt is mindössze körülbelül 47 grammot nyom a remek dizájnnal bíró tok.A kis tojás elején megtaláljuk a Huawei feliratot, alatta egy LED-et, ami piros, sárga, zöld vagy éppen fehér színben informál minket a töltés/töltöttség/párosítás aktuális állapotáról. A tok jobb oldalára került a párosításhoz szükséges gomb, míg az alján található az USB Type-C port.Maga a füles "agybadugós" kialakítással rendelkezik, a viselete kényelmes, jól illeszkedik a fülbe, egy idő után észre sem veszi az ember, hogy a fülében van, de ez nem is csoda, hiszen mindössze 5,5 gramm nyom minket pluszban mindkét oldalról. A fülhallgatóval egyébként voltam meglehetősen hepehupás terepen biciklizni, valamint futás közben is viseltem és mindkét esetben végig a füleimben maradtak. Specifikáció

A fülhallgatópárt egy-egy 55 mAh kapacitású telep tartja életben az egyes feltöltések között, míg magába a töltőtokba egy 215 mAh kapacitású akkumulátor került. A Huawei laboratóriumi körülményei között elvégzett mérések alapján aktív zajszűréssel 7,5, míg anélkül akár 10 órányi zenehallgatás facsarható ki a Freebuds 4i-ből, hanghívás esetén pedig ANC-vel 5,5, míg ANC nélkül 6,5 órányi működést ígér egyetlen feltöltéssel a gyártó. A fülhallgatók feltöltése 60 percet, míg a tok feltöltése 90 percet vesz igénybe. 

Az egyetlen feltöltéssel nyújtott üzemidő nagyjából a valóságban is ezt tükrözi, mint ahogy a specifikációban írják, ugyanis előző esti feltöltéseket követően több teljes munkanapon végig hallgattam vele zenét, vagy éppen online értekezleten vettem részt, minden esetben bírta szuflával a 8 órás munkaidőt.Az adatkapcsolat megvalósításáért egy Bluetooth 5.2 modult állítottak szolgálatba a viselhető eszközben. A Freebuds 4i akusztikai élményének biztosításáról egy 10 mm-es vezető gondoskodik. A hang és a környező hangok kiegyenlítéséért két-két mikrofont állítottak hadrendbe. Szenzoros tekintetben a füles jobb és bal fele is kapott egy-egy kapacitív érzékelőt.
Csatlakoztatás, funkciók és teljesítmény


A Freebuds 4i csatlakoztatása rendkívül zökkenőmentesen elvégezhető és amennyiben Huawei készülékkel párosítod, még kényelmesebben használható az eszköz. Amennyiben EMUI 10 vagy újabb rendszer fut a mobilodon, akkor elérhető a pop-up csatlakoztatás. Amint felnyitod a töltőtokot, abban a pillanatban felugrik egy ablak, hogy csatlakoztatásra került a Freebuds 4i és mind a fülesek, mind pedig a tok töltöttségét is viszontláthatjuk.Ahogy fentebb már pedzegettem, a TWS eszközt aktív zajszűréssel is felvértezték. A zajszabályzásra összesen három opciónk van, ANC be- vagy kikapcsolása, valamint egy úgynevezett éberség módot is aktiválhatunk. Az éberség móddal úgy beszélgethetünk, hogy nem kell kivenni a fülünkből a fülhallgatót. Ez a funkció nagyon jól teszi a dolgát, a barátnőm vékony hangját, illetve az ő reakciói alapján az én dörmögő hangomat is jelentősen felerősítette, de például még az egy szobával arrébb lévő TV-t is intenzívebben hallottuk. Az aktív zajszűrés és a hívás zajszűrés csak ritkán bizonytalanodott el, sétálgattam erős szélben, illetve a meglehetősen forgalmas Üllői úton is például, de összességében kielégítő a Freebuds 4i teljesítménye ezen a téren is.A Huawei AI Life alkalmazás segítségével elég jól testre tudjuk szabni a jobb és a bal oldali fülhallgató nyomva tartásra, illetve dupla koppintásra végrehajtott műveleteit. Dupla koppintásra a nagyjából megszokott funkciókat érhetjük el, mint például a lejátszás/szüneteltetés, dalváltás, vagy éppen az intelligens asszisztens felébresztése, míg nyomva tartásra a zajszabályzási módok között váltogathatunk.A Freebuds 4i hangzásvilága - figyelembe véve az árkategóriáját és hogy vezeték nélküli technológiáról van szó - szerintem nagyon jónak mondható, a mély és a magas hangok dominálnak inkább. Összességében több órán keresztül is élvezhető teljes mértékben a zenehallgatás a Huawei újdonságával. Pár telefonhívást lebonyolítottam a füles közreműködésével, minden esetben arról számoltak be a túloldalon, hogy nagyon jól és tisztán hallják a beszédemet.


 

Amit még kiemelnék, hogy amint kiveszed a fülhallgatót a füledből, abban a pillanatban megáll a zene, illetve ha visszateszed, automatikusan elindul. Ebben a tekintetben sem panaszkodhatok az eszközre, ugyanis kivétel nélkül észlelte a műveletet a Freebuds. (Huawei mobilon próbálva és AI Life appal összekötve.)

Amennyiben nem Huawei mobilhoz csatlakoztatnád a fülhallgatót, hanem más gyártók eszközéhez, akkor párosításhoz mindenképpen hosszan kell nyomni a már említett töltőtok jobb oldalán található gombot.

 

Összegzés

Mindent egybevéve, a Huawei egy remek TWS fülest pakolt össze, egyszerűen teszi a dolgát. A Freebuds 4i 29.990 forintos bruttó ajánlott fogyasztói áron kerül a Huawei kiskereskedelmi partnereinek polcaira, ezért az árért cserébe jó zajszabályzást, hangzásvilágot és remek üzemidőt kapunk.

A fülhallgató április elsejétől lesz megvásárolható, először csak a fehér színben, és ahogy korábban említettem, később fekete és piros színben is elérhető lesz. Jó hír, hogy azok, akik április 8. és 18. között megvásárolják a fülhallgatót, nekik egy ajándék kütyü is  üti a markukat, méghozzá egy Huawei Band 4e Active okoskarkötő. Így összességében egy remek dealről beszélhetünk szerintem.


(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)