Huawei: Elrajtolt itthon az első ipari 5G-s magánhálózat

A Huawei Technologies Európai Ellátó Központjának (ESC) pátyi üzemében elindult Magyarország első, valós környezetben működő ipari felhasználású 5G magánhálózata.

A több ütemben megvalósuló, Ipar 4.0 alkalmazásokat támogató megoldással a létesítményben hatékonyabbak, biztonságosabbak és költséghatékonyabbak lesznek a termelési, raktározási és anyagmozgatási folyamatok. A telephelyen már most az 5G-alapú logisztikai rendszerbe kapcsolt önvezető targoncák üzemelnek, amelyek emberi beavatkozás nélkül végzik a raktári műveleteket. A közeljövőben számos új technológiai megoldással, köztük kiterjesztett valósággal (Augmented Reality – AR) bővülő rendszert Solymár Károly, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkárának jelentlétében avatták fel.

Az 5G mobilhálózati technológia egyik nagyon jelentős felhasználási területe lesz, hogy a nyilvános – a végfelhasználók számára elérhető – hálózatok mellett, teljesen privát- illetve vegyes, publikus-privát hálózatok is kiépíthetőek ugyanabban a frekvenciatartományban, ugyanazokkal a berendezésekkel. Ez lehetővé teszi az 5G legfontosabb előnyeinek – úgy, mint a nagy sávszélesség és a minimális késleltetés - a kihasználását különböző üzleti területeken, gyártási-termelési folyamatokban, sőt akár a garantált rendelkezésre állást igénylő, kritikus infrastruktúrák esetén is. 

A Huawei Technologies Magyarországon működő Európai Ellátó Központjának pátyi létesítményében indult el Magyarországon az első ilyen élő, valós termelési környezetben működő 5G magánhálózat, amely a vállalat gyártási-logisztikai folyamatait segíti. A rendszer a rádiós kapcsolaton kívül a nyilvános internet- és mobilhálózattól független informatikai- és távközlési maghálózati eszközöket is tartalmaz. A Huawei Európai Ellátó Központja, amely a vállalat második legnagyobb ilyen létesítménye a világon, 2009-ben nyitotta meg kapuit, több mint 50 országot látnak el Magyarországról Huawei termékekkel. Az ESC több telephelyen, így többek között Pátyon is működik. 
„Örömmel és nagy érdeklődéssel figyeljük az 5G technológiára épülő megoldások fejlődését, amelynek egyik meghatározó magyarországi mérföldköve a mai ünnepélyes átadás is, ahol ipari, logisztikai célokat szolgál ki a szélessávú adatkapcsolaton alapuló fejlesztés. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy az 5G fejlesztések jelentős része Európán belül Magyarországon valósuljon meg, ennek érdekében hoztunk létre a győri Széchenyi István Egyetemen Digitális Fejlesztési Központunkat, és ezért dolgozunk partnerségben egyetemekkel, hogy a fejlesztések mellett megfelelő erőforrásaink is biztosítva legyenek. A jövő a gyors és hatékony adatátvitellel, a digitalizációs technológiák felhasználásával valósulhat csak meg, ebben partnerei vagyunk minden olyan innovatív nagyvállalatnak, amely fejlesztést és beruházást hoz Magyarországra"

– nyilatkozta Dr. Solymár Károly Balázs az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára.


Önvezető szállítójárművek, gyártás kiterjesztett valósággal

A rendszer működéséhez szükséges infrastruktúra már kiépült, és beüzemelték az első alkalmazást is, a gyár és logisztikai központ területén már önvezető szállítójármű működik.  A központi logisztikai rendszerbe kapcsolt, a rakodást, szállítást segítő autonóm villástargonca útját emberi beavatkozás nélkül számítógép irányítja – az 5G-nek köszönhetően minimális késleltetéssel. Az autonóm járművekkel a raktározott anyagok és berendezések mozgatása hatékonyabbá, biztonságosabbá és költséghatékonyabbá válik.

A rendszer fejlesztése nem ér itt véget, a közeljövőben több, az 5G infrastruktúrát használó, az Ipar 4.0-nak – a termelés digitalizált, automatizált, hálózatba kapcsolt és részben önvezérlő működése – megfelelő alkalmazással bővül a megoldás. A tervek szerint még 2021-ben kiterjesztett valósággal támogatott dinamikus gyártási folyamatokat, intelligens karbantartási és logisztikai optimalizálási alkalmazásokat vezetnek be. 


Forrás: Huawei

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)