Hú de megnyúlt - Sony Xperia 1 teszt

Karácsony előtti pár hétben lehetőségem volt tesztelni a Sony Xperia 1 készüléket.

Weboldal készítés kedvező áron!

A Sony Xperia 1 még tavaly február végén, az MWC 2019 keretein belül mutatkozott be. A  telefon legnagyobb érdekessége, hogy egy eléggé megnyújtott, 21:9-es képarányú megjelenítő került az előlapjára, amire azelőtt nem igazán láttunk példát, viszont a Sony azóta keményen ezt a vonalat viszi.

A készülék tehát majd egy éve mutatkozott be, rengetegen letesztelték már, viszont úgy gondolom, hogy még mindig érdemes róla pár szót ejtenünk. 
Az Xperia 1 6,5 hüvelykes 4K HDR felbontású OLED kijelzőjéről órákig lehetne beszélni, tűéles, a betekintési szögei nagyon jók és a maximális fényerejére sem lehet panasz. Egyszerűen rendkívül jó rajta a tartalomfogyasztás. Ami a megnyújtott, 21:9-es képarányú kialakítást illeti, az első 1-2 napban nagyon szokatlan volt, eléggé lapát kezekkel vagyok megáldva, de a megjelenítő felső harmadát esélytelen megérinteni. A panel feletti és az alsó kávánál láttunk már vékonyabbat, felül a kamera miatt indokolt és alul is az, különben ha egy kézben tartjuk a készüléket és feljebb böködjük a kijelzőt, akkor a tenyerünk is hozzáérne.

Miután megbarátkoztam ezzel a szokatlanul hosszú téglaformával, azóta viszont csak ódákat tudok zengeni róla. Ilyen jó multitaskingot még egyetlen mobilnál sem tapasztaltam előtte. Az oldalsó ujjlenyomat-olvasó számomra tökéletes pozícióban foglal helyet, az érzékelő néha elég lomhán működik. Az oldalérzékelés nekem annyira nem jön be, rengetegszer vettem igénybe puszta véletlenségből.Hardveres fronton egyáltalán nem lehet panasz az Xperia 1-re. A motorháztető alatt a Snapdragon 855 gondoskodik a működtetésről, sokak által kevésnek mondott, de egyébként bőven elegendő 6 GB RAM és 128 GB belső tárhely társaságában. A stock Androidra hajazó oprendszer egyébként baromi gördülékeny, megakadást sohasem tapasztaltam és remekül használható maga a rendszer. A hardverigényes játékokat szó nélkül futtatja, 21:9-es képarányon pedig eszméletlen jó a gaming, a Fornite-ot és az Asphalt 9-et próbáltam ki, mind a kettő támogatta ezt a szélesvásznú arányt. Ami viszont furcsa volt, hogy nem csak a játékoknál, de a kicsit erőforrás igényesebb feladatoknál is rendkívül melegedett a készülék (legalábbis nálam).Sajnos a tripla 12 megapixeles hátlapi kamerarendszer fotós és a videós képességeit nem tudtam teljeskörűen kitesztelni, mindkét esetben nagyon jó a teljesítménye, azonban lehetne sokkal jobb is. Azt nem fogom megérteni sohasem, hogy a Sony gyártja a legjobb mobilos kameraegységeket, viszont a saját mobiljaiknál szoftveres fronton egyszerűen nem hajlandóak odatenni magukat 100 %-osan, pedig ilyen háttérrel a legjobbak között kéne lenniük.
A nem túl nagy 3.300 mAh kapacitású akkumulátor egész jól teljesített, a 4 és fél órától kezdve egészen 5 és fél órás képernyőidőket is produkált nálam.Végezetül nézzünk még egy Geekbench és egy AnTuTu tesztet is.Összegzés

A 2 hét és pár napos tesztidőszak alatt én nagyon megkedveltem az Xperia 1-et. Manapság divat lett szidni a japán gyártó készülékeit, persze néhány ponton jogos a bírálat, mint például a kameraszoftver, vagy a meglehetősen magas árazási politika. Sajnos azt már nem tudtam megnézni, hogy Android 10 alatt hogyan teljesít a mobil és milyen újdonságokat hoz a legújabb főverzió, pont akkor kezdték el kiosztani a frissítést, amikor már vissza kellett adnom. Fájó szívvel adtam vissza egyébként, mert egy baromi jó készülék lett.