Honor 7S: Olcsó húsnak híg a leve

Teszten járt nálunk a Honor 7 széria jelenlegi kínálatának legolcsóbb modellje, amely megpróbál betörni a középkategóriás telefonok közé.

Weboldal készítés kedvező áron!
A Honor 7 széria S, A és C modellje is tesztelésen járt nálunk. A 7C-ről készült videós tesztünket már korábban láthattátok, most azonban a család leggyengébb tagját mutatjuk be Nektek, ami nem más, mint a középkategóriába bezsúfolt, de sok esetben inkább csak az alsókategóriába beillő Honor 7S. De nézzük is, hogy mit is tudhattunk meg a készülékről.

Dizájn

A telefon egy nagyon egyszerű, letisztult kék dobozban érkezett, amin a Honor feliraton és néhány specifikációs részleten kívül semmit sem láthatunk. A dobozban megtalálható maga a telefon, egy 1A-es töltőfej, egy USB kábel és egy rövid leírás az eszközről. A készüléket kezünkbe fogva semmi izgalmasat nem éreztünk. Egy megszokott egyszerű dizájnt kapott, nem mintha bármi mást is elvárhatnánk egy hasonló árkategóriájú telefontól. Az előlapot tekintve vékony oldalsó kávákat, egy Honor logóval ellátott túl méretes alsó kávát és nyújtott kijelzőt figyelhetünk meg. Az oldalsó gombokat a szokásos elrendezésben találjuk, bal oldalon a SIM és microSD tálcát, jobb oldalon pedig a bekacsoló és hangerőszabályzó gombokat. Az előlaphoz hasonlóan, a hátlapot is nagyon egyszerű elrendezés és egy nagyon jó tapintású műanyag burkolat jellemzi. Mindössze egy kamerát és az antenna csíkokat láthatjuk rajta. Igen, az ujjlenyomat-olvasó kimaradt belőle, ami talán nem is olyan nagy vétek, ha azt nézzük, hogy más gyártók hasonló kategóriájú készülékeiben milyen gyatrán is muzsikál a funkció. A hátlap mögé a tápellátásról gondoskodó 3.020 mAh-s akkumulátor került, ami a kissé gyenge hardver mellett rettentően jó üzemidőt biztosít. Ez az én esetemben 1,5-2 nap volt, ami szerintem nagyon jónak számít manapság. Az aksi semmilyen gyorstöltési megoldást nem támogat, így a teljes feltöltéshez 2,5 órára van szükség.

Hardver, felhasználói élmény

Az előlapon egy 5,45 hüvelykes, IPS LCD kijelzőt láthatunk, ami 1440 x 720 felbontásra és 403 nit fényerőre képes. Az előbbiekben leírt kialakítással 73%-os képernyő-test arányt sikerült elérniük. Szóval mondhatjuk, hogy kategóriájában egy teljesen átlagos kijelzőről beszélhetünk, aminek a képe véleményen szerint meglehetősen szép a színek tekintetében is. A motorháztető alá tekintve láthatjuk, hogy a hardver felhozatal sem túl fényes. A telefont egy MediaTek MT6739 processzor működteti, ami nem éppen teszi erőgéppé a készüléket. A 28 nm-es CPU négy maggal rendelkezik, amely magonként 1,5 GHz-en ketyeg. Emellé kapott 2 GB RAM-ot, ami azért valljuk be eléggé kevéske, és ez érezhető a telefon működésén is. Használat közben ebből a két tulajdonságból adódóan eléggé nehézkes, sőt sokszor rettentően be is lassul és akadozik az eszköz, ha valamilyen "nagyobb" teljesítményt igénylő műveletet próbálunk végrehajtani. Sokszor azonban a kisebb műveletekkel is meggyűlik baja, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mi történik, ha elkezdjük feltelepíteni kedvenc alkalmazásainkat. Szoftver tekintetében Android 8.1-et kapunk EMUI 8.1-es felhasználói felülettel. Ez egészen jól is néz ki addig, amíg nem kezdjük el konkrétan használni, mert az animációk nagyon sok esetben rettentően akadoznak. A működésen az sem segít, hogy nagyon sok előre telepített alkalmazással van ellátva, amik sok esetben teljesen feleslegesek is a legtöbb felhasználó számára. A 16 GB-os tárhelyből így már csak 8 GB marad mire a felhasználóhoz kerül a készülék.

Kamerák

Kamerák tekintetében viszont sokkal jobb teljesítményt nyújt a készülék. Az előlapon egy 5 megapixeles szelfikamerával, a hátlapon pedig egy 13 megapixeles kamerával rendelkezik, amik nem is mondhatóak rossznak. Így a teljesítményükre sem lehet panaszunk, ugyanis egészen szép képeket készítenek, természetesen a kategóriájukhoz mérten.      

Csatlakozási lehetőségek, adatátvitel

Mivel az eszköz hangszórója kifejezetten rossz hangzást biztosít, ezért nagyon örültünk neki, hogy a 3,5 mm-es jack csatlakozó megmaradt, amin keresztül azért eléggé jó minőségben tudjuk hallgatni kedvenc zenéinket. A telefon lehetőséget biztosít még a 2,4 GHz-es Wi-Fi hálózatokhoz történő csatlakozásra, a Bluetooth-on történő adatátvitelre és csatlakozásra, a töltést pedig microUSB csatlakozón keresztül végezhetjük el.

Összegzés

A telefon hardverét tekintve elég gyengére sikerült, de a kamerák viszont jóval túlteljesítenek a kategóriájában megszokottakhoz képest. Sajnos a gyenge a hardver miatt a napi használat során rettentő sok megakadást tapasztaltam, így a használhatósága sok esetben megkérdőjelezhetővé vált. Dizájn tekintetében viszont nagyon tetszett, és ezzel kapcsolatban kellemesen csalódtam is benne. De kinek is ajánlanám ezt a készüléket? Mindenképpen olyanoknak, akik azt szeretnék, hogy az eszköz több, mint egy napot kibírjon töltés nélkül és megéri számukra az aktuális 35.000 Ft-os áron. Akinek viszont a telefonáláson kívül a napi munkavégzéshez szükséges telefon kell, annak inkább a széria egy másik tagját, a 7C-t ajánlom.

Ez is érdekelhet