Hogyan spórólj pénzt? 2.rész - Kiadáskezelő appok

Fontos pontja a spórólásnak, hogy tudjuk pontosan, hogy mikor, mire és mennyit költünk, hogy később elemezve ezeket az adatokat lássuk, hogy hol tudnánk pénzt megtakarítani. Ebben segítenek nekünk a pénzügyi alkalmazások.

ByTech YouTube csatorna
Elég sok költségkezelő app van a piacon és igazból mindegy is melyiket használjuk, a lényeg, hogy nyomon tudjuk követni a bevételeinket és kiadásainkat. Elmondom, hogy szerintem mit kell tudnia egy ilyen alkalmazásnak:
  • Dátum szerint fel tudjuk vinni a bevételeinket és kiadásainkat
  • Tudjunk kategorizálni minden pénzmozgást
  • Tudjunk megadni egyéni kategóriákat és tageket is
  • Legyen mobilaklmazás és webes felület is
  • Tudjunk beállítani automatikus bevételeket és kiadásokat
  • Részletes, de átlátható jelentésekben, riportokban tudjuk megnézni a költségvetésünket
  • Ingyenes legyen
  • Legyen magyar nyelv
Ebben a cikkben a Koin alkalmazást fogjuk megnézni és ezen keresztül mutatom be, hogyan is működnek alapvetően ezek az appok. Aztán, ha igény van rá, akkor összehasonlítunk több ilyen alkalmazást is. Vannak emberek, akik pontosan tudják, hogy mit mire költenek, mennyi  a kiadásuk, bevételük és nagyon egyszerűen tudnak sprórolni. No, meg vannak az olyanok mint én, tőlem ha csak úgy simán megkérdezik, hogy ezt meg ezt a pénzt mire költöttem el, nem fogom tudni megmondani, ezért is kezdtem el használni a Koint. Használata nagyon egyszerű, felülete átlátható, magyar nyelvű. Van webes felületük (koin.hu) és természetesen az applikációjuk elérhető iOS-re és Androidra is. Androidon valamiért puritánabb a felület, mint iOS-en, de alapvetően semmi gond nincs vele. Nem utolsó szempont, hogy a Koin magyar fejlesztésű, ami nagyon pozitív. Azért is nagyon hasznos, hogy van mobilos applikáció, mert így minden vásárlás vagy pénzköltés után, azonnal fel tudjuk vinni a rendszerbe és nem lesz elfelejtve. Az első lépés, hogy be kell regisztrállni, ezt megtehetjük az app-ból is és a weboldalon keresztül is. Fiókot létrehozni az email címünkkel és Facebook vagy Google fiókkal tudunk, ami durván 2 percbe telik. Ezután érdemes beállítani a kategóriákat. Két fő kategória van az egyik a Bevétel a másik pedig a Kiadás. Ezeken belül vannak alapból rendelkezésre álló kategóriák, mint az élelmiszer, étel, egészség, szórakozás, közművek, közlekedés és még van pár. A bevételnél is vannak alapból felvett kategóriák, mint a fizetés, ösztöndíj, zsebpénz, ajándék és így tovább. Nagyon fontos, hogy plusz kategóriákat tudunk felvenni, hiszen teljesen eltérő lehet, hogy kinek milyen kiadásai vannak, így míg nekem vannak havi szinten szerver költségeim, másnak másféle kiadásai vannak. Ha szépen berendezgettük a saját kategóriánkat akkor, csak el kell kezdenünk használni az appot és minden bevételt és kiadást rögzíteni. Tétel rögzítés asztali nézetben: Tétel rögzítés androidos alkalmazásban: Mint láthatjuk, a tétel rögzítés tényleg nagyon egyszerű és gyors. A Koinban folyamatosan látjuk, hogy mennyi a keretünk és abból mennyit költöttünk el, ami szintén egy hasznos funkció. Ami pedig a legfontosabb, a riportok, amelyek alapján látjuk, hogy pontosan mire, mennyi pénzt költöttünk el, és hogy ezekből a kiadsokból, hol tudunk lejjebb faragni. Mindenképp azt tanácsolom, hogy próbáld ki a Koint vagy használj valamilyen kiadáskezelő alkalmazást. https://bytech.hu/hogyan-sporolj-penzt-1-resz-bevezeto/