Hivatalos az új, süti mentes Android 10

A keresőóriás megszakította az eddigi hagyományát és a tegnap bemutatott főverziótól kezdve nem kap édességneveket az Android operációs rendszer.

ByTech YouTube csatorna
A Google a tegnapi napon hivatalosan is leleplezte az Android operációs rendszer 10. főverzióját, ami Pixel okostelefonokra már el is érhető. Nézzük milyen újdonságokkal lát el minket az Android 10!  

Élő felirat

Rengeteg siket és hallássérült felhasználónak jöhet jól az Android 10 új élő felirat funkciója, amelynek lényege az, hogy a rendszer egyetlen érintéssel képes a videókat, podcasteket vagy éppen a hangüzeneteket feliratozni.

 

Okos válasz

Finomítottak az értesítésekből indítható reakciók lehetőségén is. Ha az értesítés egy Youtube videót, egy címet, vagy éppen egy weboldalra mutató linket tartalmaz, annak megfelelően a rendszer az értesítésben felajánlja a Youtube, a Google Maps, vagy a Chrome alkalmazások valamelyikére való ugrási lehetőséget.  

Hangerősítő

A hangerősítő funkció zajos környezetben arra törekszik, hogy a környezeti hangokat, a podcasteket, vagy éppen a beszédet tisztábban és érthetőbben eljuttassa a fülünkbe a vezetékes fülhallgatónkon keresztül.

Gesztusvezérlés

Fejlesztettek a gesztusvezérlésen is, a vállalat állítása szerint a gesztusok gyorsabbak és intuitívabbak lettek, mint valaha.  

Rendszerszintű sötét mód

Valóra vált rengeteg felhasználó álma, ugyanis az Android 10 elhozta a várva várt rendszerszintű sötét módot.  

Alkalmazásengedélyek

A Google végre komolyan vette az alkalmazásengedélyek témakörét az új főverzióban. Innentől a végletekig szabályozhatjuk, hogy melyik alkalmazásnak, mihez adunk jogosultságot. Továbbá arra is nagy gondot fordított a vállalat, hogy a kéretlen alkalmazások ezentúl ne, vagy sokkal nehezebben tudják megkerülni az engedélykérési kötelezettségeket.  

A biztonsági frissítések gyorsabb elérése

Az Android 10-ben már közvetlenül a Google Play áruházból telepíthetjük majd a biztonsági frissítéseket, innentől nem kell hónapokat várnunk a gyártóra.  

Összpontosítási üzemmód

Egyelőre béta verzióban érhető csak el, de a digitális jólét kibővült egy összpontosítási üzemmóddal. Ennek a lényege az, hogy kijelölhetünk appokat, amelyek fontosak számunkra, és a funkció aktiválását követően csak a kijelölt appok lesznek elérhetőek. Ezenkívül még további újításokkal is bővült a digitális jólét, mint például a szülői felügyelet, vagy az adott weboldalak böngészésének korlátozása.   Dióhéjban ezek voltak az Android 10 legnagyobb újításai, de ezeken kívül még 100-nál is több kisebb-nagyobb fejlesztés található az új főverzióban, mint például:
  • jobb és gyorsabb megosztási funkció,
  • biztonságosabb WiFi megosztás,
  • 65 új hangulatjel,
  • továbbfejlesztett adaptív akkumulátor,
  • HEIF képformátum támogatása,
  • dinamikus mélységélesség,
  • natív monokróm kamera.
  Forrás: Android Developers Kiemelt kép: XDA Developers