Hivatalos az EMUI 11 és a HarmonyOS 2.0

A Huawei az éves fejlesztői konferenciáján jelentős frissítéseket jelentett be az EMUI 11, a HarmonyOS 2.0 és a Huawei HiLink szolgáltatások esetében.

EMUI 11

A Huawei a 2020-as fejlesztői konferenciáján (Huawei Developer Conference) bemutatta a vállalat operációs rendszerének legújabb verzióját, az EMUI 11-et. A felhasználói élmény növelése mellett számos biztonsági és adatvédelmi, valamint fejlett eszközök közötti kommunikációt elősegítő funkciókat kapott.

Az új, Always-On-Display (AOD) lehetővé teszi, hogy a felhasználók teljes mértékben személyre szabják képernyőjüket. Piet Mondrian festő képei ihlette új AOD színvilágának fő elemei a vörös, a sárga és a kék, de a felhasználók szabadon választhatnak a szivárvány minden színéből. Érdekesség, hogy akár aznapi ruhánkhoz is alakíthatjuk kijelzőnk színeit, ehhez csak le kell fényképezni a ruhánkat és az algoritmusok pedig elvégzik helyettünk a kalibrálást.A MeeTime vagy a Multi-Screen Collaboration megoldások lehetővé teszik az eszközök számára, hogy megosszák egymással szoftveres képességeiket, így a felhasználók egy mozdulattal válthatnak eszközeik között. Utóbbi akár már három aktív ablakot is támogat, ami hatékonyan használható például az online órákon való részvétel közben. Folyamatos kapcsolatot tesz lehetővé a számítógépek és a táblagépek között. A kapcsolat létrejötte után a táblagép külső webkameraként vagy a számítógép második képernyőjeként is működhet, míg a PC megoszthatja csatlakozóit a táblagéppel. A számítógépre mentett dokumentumok közvetlenül szerkeszthetők a táblagépen stylussal, vagy egyéb külső eszközzel.  

A Huawei úgy vélekedik a rendszerük új főverziójáról, hogy minden eddiginél fejlettebb adatvédelmi funkciókkal rendelkezik, kiemelten a GDPR területén. A képek átvitele során megtisztíthatjuk a fájlt minden érzékeny személyes adattól, például a helytől, az időtől és a használt eszköz részleteitől, mielőtt elküldenénk azt. A titkosított jegyzeteket, valamint személyes megjegyzéseket is védhetjük PIN-kóddal vagy biometrikus zárral.


Bétateszt program

A vállalat a HDC-n bejelentette az EMUI 11 béta programját. A legújabb operációs rendszer az alábbi készülékeken fut majd:

  • P40,
  • P40 Pro,
  • P40 Pro+,
  • Mate30,
  • Mate30 5G,
  • Mate30 Pro,
  • Mate30 Pro 5G,
  • Porsche Design Mate30 RS,
  • MatePad Pro,
  • MatePad Pro 5G.


HarmonyOS 2.0

A HarmonyOS hivatalosan is nyílt forráskódú lesz, a fejlesztők hozzáférhetnek a szoftverfejlesztői csomagokhoz (SDK) és az integrált fejlesztői eszközökhöz (IDE). Az OpenHarmony nevű projekt fokozatosan indul majd el, elsőként az év végén, Kínában. Richard Yu, Huawei Fogyasztói Üzletágának vezetője bejelentette, hogy mostantól a HarmonyOS operációs rendszer nyitottá vált a 128KB-128MB IoT (Dolgok Internete) eszközökre is, többek között okostévékre, hordozható okoseszközökre és autókra. A vállalat jövő áprilisban tovább bővíti azt a 128MB-4GB eszközökre, egy év múlva pedig a 4GB feletti eszközökre is.
Huawei HiLink

A HiLink idén öt kulcsfontosságú területen frissül, úgy, mint a kapcsolat, az interakció, az üzemeltetés, a megoldásszolgáltatás és a hitelesítés. A Huawei célja az, hogy az IoT-eszközök milliárdjai összekapcsolódjanak, könnyebben kezelhetők és vezérelhetők legyenek, illetve zökkenőmentesen működjenek.


Forrás: Huawei

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)