Hétköznapokra teremtve - Huawei MateBook D15 teszt

Átlagos felhasználásra egy jó ár/érték arányú gépet pakolt össze a kínai gyártó.

Az új, AMD platformra épülő Huawei MateBook D15 egy puritán, barna dobozban került kereskedelmi forgalomba, amelyben megtaláljuk magát a gépet, a felhasználói leírás, a 65 wattos töltő adapter és a mindkét oldalán USB-C végű kábel társaságában.A MateBook D15 alkatrészei egy mindenféle sallangtól mentes, letisztult, ezüst színű fém házban sorakoznak fel. Az újdonság fizikai méreteit tekintve, 357,8 x 229,9 x 16,9 mm-es paraméterek jellemzik, súlyra pedig mindössze 1,53 kg-ot nyom. Tehát a 15,6 hüvelykes megjelenítővel szerelt laptopok körében egy rendkívül kompakt gépnek számít. Az összeszerelés minőségére nem lehet panasz, valamint a zsanér is magabiztosan tartja egyben az eszközt.Ahogy már említettem, egy AMD-s notiról van szó, a nálam tesztelésen járt példányban egy 14 nanométeres Ryzen 7 3700U processzor duruzsol, Radeon RX Vega 10 GPU, 8 GB DRR4-es RAM, illetve 512GB SSD társaságában (A szerényebb modell ettől annyiban különbözik, hogy Ryzen 5 CPU, Vega 8 GPU, illetve 256 GB SSD található benne). Ez a hardver elég böngészésre, levelezésre, közösségi oldalak bújására, videós tartalomfogyasztásra, tanulásra, egyszóval hétköznapi felhasználást igénylő felhasználóknak tökéletes választás lehet. Képek szerkesztésére, egyszerűbb videók megvágására (max. FullHD) is alkalmas, és erőteljes kompromisszumokkal, de néhány nevesebb játékkal is elboldogul.A már emlegetett 15,6 hüvelykes megjelenítő két oldalán, illetve a tetején mindössze 5,3 mm-es keret fut, így 87 %-os képernyő-test arányt sikerült összehozniuk a mérnököknek. Egyébként egy IPS LCD panelről beszélhetünk, ami 1920 x 1080 pixeles felbontást, 178 fokos betekintési szöget, 250 nites fényerőt és 16:9-es képarányt kínál. Ez nem az a kijelző, amelyről ódákat lehet zengeni, az árkategóriájához mérten hozza a kötelezőt, teljesen rendben van, a maximális fényerőn egy kicsit csiszolhattak volna azért.A felső, vékony kávát úgy tudták elérni, hogy a webkamerának új helyet kerestek, ami nem máshol, mint az F6 és az F7 billentyű között kapott helyet. Praktikus helyen van, és így azok is védve érezhetik magukat, akik a megfigyeléstől tartanak, hiszen ha végeztünk a videócsettel, akkor egy könnyed mozdulattal el is rejthetjük. A kamera a laptop fronton már megszokott, nem túl izmos minőséget hozza, továbbá amit még megjegyeznék, hogy nem éppen a legelőnyösebb profilunkat fogja mutatni, ugyanis a szenzor alulról pásztázza az arcunkat.A MateBook D15 magyar kiosztású billentyűzettel érkezett hazánkba, amit nekem órákon keresztül is kényelmes volt használni, jó vele gépelni. Háttérvilágítást azonban sajnos nem kapott a klaviatúra. A jobb felső sarokba került a bekapcsológomb, amit egy ujjlenyomat-olvasóval is elláttak. A szenzor általában teszi a dolgát, de volt pár eset, amikor nem volt hajlandó beengedi a fiókomba ezzel az autentikációs módszerrel. A trackpad mérete rendben van és a minőségére sincs panaszom.

Ami az akkumulátort illeti, egy 42 wattórás telep látja el energiával a masinát, amelyből különböző felhasználási módokkal 4 és 8 óra közötti üzemidőt tudtam kifacsarni egy-egy teljes feltöltést követően.Nem volt szó még a portokról, amelyből kétszer annyi jár, mint például a magasabb kvalitású MateBook 13 esetében. A D15 bal oldalán egy USB-C, egy USB 3.0, egy HDMI, míg a másik oldalán két USB 2.0 és egy 3,5 mm-es fülhallgató és mikrofon kombó jack sorokozik fel.A notebook legnagyobb gyengesége a  beépített két darab 2 wattos hangszóró, amelyek nem igazán szólnak jól, átlagos, helyenként dobozos hangzást kapunk.

Összességében a MateBook D15 hétköznapi felhasználásra egy tökéletes választás. Továbbá nem csak a dizájnja miatt emelkedik ki az átlagos 15,6-os laptopok közül, hanem kompaktsága miatt is. Ha mondjuk az egyetemre vinned kell magaddal gépet, akkor nyugodtan pakolhatsz még a táskába, nem fogja leszakítani a válladat. Az általunk tesztelt példány egyébként áruháztól függően 240.000-280.000, míg a szerényebb variáns 220.000-250.000 forintért cserébe vásárolható meg a teszt írásának pillanatában, mindkét géphez Windows 10 Home operációs rendszer jár előre telepítve.


További képek

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)