Havidíjas előfizetéssel működő felhős PC-t tesztel a Microsoft

Egyre több információ jelenik meg arról, hogy a Microsoft hamarosan elindíthatja saját Windows 10 alapú Cloud PC megoldását, ami modern felhőalapú asztali élményt kínál.

Mikor először szembe jött velem a hír, azt hittem, hogy a Microsoft konkrétan csak a Windows 10-et adná havi előfizetéses konstrukcióban, de mint kiderült jár vele egy PC is. Az egész szolgáltatás természetesen a cég Azure felhőszolgáltatásán keresztül lesz majd elérhető a Távoli Asztal (RDP) technológia segítségével. 

Az új szolgáltatást egyébként maga a Microsoft leplezte le a honlapjára felrakott fejlesztői dokumentációval. Egész pontosan a Cloud PC API bekötéséről van szó a Microsoft Graph-ba.


Ugyanúgy, mint a virtuális szervereknél, itt is előre meghatározott teljesítményű és méretű gépeket tudunk bérelni. A VPS-ek mellett ez a szolgáltatás hasonlít a játék streaming szolgáltatásokra is, hiszen ott sem konkrétan nálunk történnek a dolgok, mi csak küldjük és fogadjuk az információt, majd a felhőben lévő gép hajtja azokat végre.

Egyelőre háromféle konfigurációról tudunk:

  • 2 vCPU,  4GB RAM és 96GB SSD
  • 2 vCPU, 8GB RAM és 96GB SSD
  • 3 vCPU, 8GB RAM és 96GB SSD

Gondolom a későbbiekben minden összetevő dinamikusan bővíthető lesz. 

Az a jó ezekben a felhőben futó virtuális gépekben, hogy bárhol bármikor nagyjából bármilyen eszközről elérhetőek és használhatóak persze internet csatlakozás az kell hozzá. Például Mac-ről vagy Androidos táblagépről is kényelmesen futtathatjuk a Windows-os programokat.

Ez a megoldás szerintem elsősorban a cégeket érinti, hiszen a munkavállaló bármilyen laptop vagy eszköz cipelése nélkül elérheti a munkaállomását legyen otthon, az irodában vagy egy vonaton.

A Windows 10X várhatóan 2021 tavaszán indul útjára, a Microsoft pedig reméli, hogy ezzel egy időben megkezdheti a Cloud PC-szolgáltatások bevezetését.

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)