Ha csak a Play áruházból töltesz le alkalmazásokat, akkor biztonságban vagy. Ja mégsem

Pár éve már a kiberbűnözők elsődleges célpontjai nem a számítógépek, laptopok, hanem az okostelefonok, így fontos, hogy beszéljünk egy-két dologról.

NoteWall.hu

Rengetegszer látom Facebookon vagy egyéb helyeken, hogy valaki megkérdezi, hogy érdemes-e valamilyen vírusírtót használni okostelefonon, ezután jön a válasz valami tech zsenitől, hogy minek az csak arra kell figyelni, hogy a Play áruházból szerezzük be az alkalmazásokat és játékokat. Ez nettó baromság. Viszont a válasz arra a kérdésre, hogy érdemes-e vírusírtót használni már nem olyan egyszerű.

Nincs egyszerű dolguk az embereknek,  az interneten senkiben és semmiben nem lehet megbízni, az összes weboldal adatokat gyűjt, az appok mentenek mindent a telefonról, rengeteg kártevő próbál valahogyan pénzt vagy adatot kicsikarni belőlünk.  Kezdjük az elején. Az szerintem mindenkinek egyértelmű, legalábbis remélem, hogy külső forrásból nem telepítünk fel semmit, csak akkor, ha 110%-ban biztosak vagyunk a forrás hitelességében. Ha mindenképp fel akarunk telepíteni valami franctudja honnan letöltött apk-t, akkor előtte ellenőrizzük a fájlt a https://www.virustotal.com/gui/home/upload weboldalon.

Persze ennyire nem egyszerű a dolog, ugyanis a Play áruházban is rengeteg a csaló applikáció, a Google ugyan takarít, de több millió app van fent. Az elmúlt fél évben egy rakat hír jelent meg olyan alkalmazásokról, amik fent voltak a Play áruházban megbízhatónak tűntek, több millió letöltést és telepítést generáltak, majd kiderült, hogy egyébként ellopják az életed is. Nemrég jelent meg az a hír is, hogy a Google Play Protect, ami arra szolgál, hogy ellenőrizze a letöltött appokat egy rakás szar, szinte semmit nem ismer fel és lazán átverhető. Akkor telepítsek vírusírtót? Mondanám, hogy igen, de ennek is megvan a hátránya. A nagy gyártók alkalmazásai, mint a BitDefender, Kaspersky vagy McAfee feltelepíthetőek, az Avast, Avira párost nem ajánlom senkinek. De fontos, hogy csak ezek közül válasszunk és csak egyet tegyünk fel. Rengeteg biztonsági szoftver érhető el a Play áruházban, a fele átverés, a másik fele pedig nem csinál semmit. 

A legfontosabb, hogy figyeljünk oda és gondolkozzunk logikusan, akkor nagy baj nem lehet.