Google Maps tippek és trükkök - 2019

A keresőóriás egyik leghasznosabb szolgáltatása egyértelműen a Google Maps, amely napi szinten milliók utazását könnyíti meg. Mutatunk néhány hasznos funkciót, amelyek létezéséről lehet hogy nem is tudtál eddig.

(***) Stake - az egyik legjobb kriptokaszinó és sportfogadási oldal (***)

Megálló hozzáadása

Sok embernek nem fogunk ezzel újdonságot mondani, de mindenesetre érdemes megemlíteni azt, hogy akár 9 megállót is beszúrhatunk a kiindulási pont után.

Megálló hozzáadásra a végső úti cél megadását követő útvonaltervezés után lehetséges, az alábbi képen látható módon.Parkolóhely elmentése

Ha állandóan kimegy a fejedből, hogy vajon hol is parkoltál le az autóddal, akkor ez a funkció nagy segítségedre lehet.

Az aktuális pozíciónkat jelző kék pöttyre bökve tudjuk elmenteni azt, hogy hol parkoltunk le.Sebességmérő

A sebességmérő nemrég került bele a Google Maps alkalmazásba, amely rendkívül hasznos lehet, ha ezt használjuk fő navigációs megoldásnak. A funkció a Beállítások/Navigációs beállítások menüpont alatt kapcsolható be, azt követően a megengedett maximum sebesség mellett látni fogjuk az aktuális sebességünket, a határérték átlépését követően pedig azonnal figyelmeztetést küld az app.Tartózkodási hely megosztása

Akárcsak a WhatsApp vagy a Messenger alkalmazásokban, úgy a Google Mapsben is elérhető az aktuális pozíciónk másokkal való megosztása. Ide a Parkolóhely elmentése részben említett módon juthatunk el. Azt követően meg kell adnunk, hogy hány órán keresztül válhat elérhetővé a helyadatunk, és hogy kivel és milyen módon szeretnénk azt megosztani.Idővonal

Ebből a funkcióból a Google jobban profitál, mint saját magunk, hiszen ennek aktiválásával rögzítésre kerül (minden bizonnyal enélkül is, de ne legyünk kishitűek) minden egyes megtett méterünk. Itt tehát napra pontosan vissza tudjuk nézni, hogy hol jártunk.


Forgalmi adatok

Megtekinthetjük az útvonalon várható forgalmat is, amelyhez a képernyő alján az ingázás opciót kell kiválasztani, majd meg kell adni az ingázási adatokat, ezután pedig felderíthetjük az utazás során várható forgalmi akadályokat, az ajánlott vagy alternatív útvonalakat és a javasolt cél autóval történő eléréséhez szükséges időt.


Élő kép

Ha AR Kit/AR Core rendszerekkel kompatibilis okostelefonod van, akkor az Élő kép funkciót választva, a gyalogos navigálás esetén a valós világ képén kerül elhelyezésre az útvonal. Miután a Google Térkép kiderítette, hol tartózkodunk, a képernyőn megjelenik az útvonalterv a kamera nézetén keresztül.


Alkalmazáson belüli zenelejátszó

A navigációs beállítások alatt arra is van lehetőségünk, hogy kiválasszuk az általunk preferált alapértelmezett zenelejátszó alkalmazást, majd azt követően a Google Maps felületén keresztül vezérelhetjük a zenét is.

 


Saját helyek

Elég régóta megtalálható a keresőóriás térkép szolgáltatásában a kedvenc helyeinkről való gyűjtemények készítése.


Felfedezés

A Google mindent megtesz annak érdekében, hogy egy pillanatra se kelljen elhagynunk az alkalmazását, egy ideje már tájékozódhatunk arról is, hogy milyen éttermek, kávézók, élelmiszerboltok, szállodák, látnivalók stb. vannak a közelünkben.


Üzenetküldés

Ez egy viszonylag új szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy üzenetet írjunk a kiválasztott étteremnek vagy bármely más vállalkozásnak. A kiválasztott hely információs lapján az üzenetre kattintva kezdeményezhetünk beszélgetést.


Jelentés

Szintén egy friss funkció, a navigálás közben a + jelre bökve különböző bejelentéseket tehetünk karambol, traffipax, lassulás, építkezés, sávlezárás, meghibásodott jármű, vagy éppen úton lévő tárgy esetében.
Inkognitó mód

A Google Chrome és a Youtube után a Google Maps is megkapta az inkognitó módot. A teszt időszak nemrég zárult le, a Google a hónap elején elkezdte bekapcsolni a felhasználóknál is az új inkognitós opciót. Az anonimitást lehetővé tevő funkciót a profilunkra kattintva keressük. Nálam egyelőre még nem jelent meg.

UPDATE: Nálam már megjelent az inkognitó mód, amelyet a profilunkra kattintva tudunk bekapcsolni.
Reméljük tetszett ez a kis összeállítás, ha szeretnétek még hasonlót, akkor azt mindenképp jelezzétek felénk! :)

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)