Google: Februártól az Android 10 az alapkövetelmény

A keresőóriás frissítette az okostelefon gyártókkal szemben támasztott követelményeit.

ByTech YouTube csatorna

Az XDA Developers csapata kaparintotta meg androidos tanúsítási program legújabb technikai dokumentációját, amelyben felfedezhető kettő jelentősebb szigorítás. 

A gyártók felé szigorítás, viszont ezzel a felhasználók jól fognak járni. A dokumentum szerint tehát 2020.január 31-től a Google csak azokat az újonnan érkező androidos telefonokat fogja jóváhagyni, amelyek előre telepítve Android 10 operációs rendszert kapnak. Az előbb említett időpontig piacra dobni kívánt készülékek továbbra is megkapják a licencet Andorid 9-cel is, viszont azt követően a keresőóriás minden készüléket elkaszál, amin nem a legújabb főverzió fut.Mit jelent ez a gyakorlatban? Azok az okostelefonok, amelyek nem teljesítik a Google feltételeit, azok elesnek a Google Mobile Service-től. Magyarul úgy járnak, mint a Huawei Mate 30 széria, annyi különbséggel, hogy a Mate 30 mobilok az Amerikai tilalom miatt nem kaphattak GMS-t.


A Google Mobile Services (GMS) a Google alkalmazások, szolgáltatások és könyvtárak csomagja, 10-nél is több appot tartalmaz (Szolgáltatások, Play Áruház, Chrome, Gmail, Maps, Google, Drive, Youtube stb.)


A jóváhagyási folyamatban bevezetésre került egy új fajta tanúsítás is, ami a GDC (Game Device Certification) nevet kapta, itt pedig különböző hardveres és szoftveres követelményeknek kell megfelelni ahhoz, hogy egy eszköz "gamer" lehessen.