Fizetős szolgáltatásokkal próbálná meg bebiztosítani pénzügyi helyzetét a Mozilla.

Hirdetés

Eddig ha a Mozillára gondoltunk, mindig az ingyenes, nyílt forráskódú programok, szolgáltatások jutottak eszünkbe. Azonban ez most megváltozhat, ugyanis több fizetős szolgáltatást vezethet be a vállalat annak érdekében, hogy megerősítsék pénzügyi helyzetüket. Persze nem arra kell gondolni, hogy fizetős lesz a Firefox vagy ilyesmi, erről szó sincs.

A Mozillának a legtöbb bevétele abból származik, hogy internetes keresőcégek fizetnek nekik azért, hogy az ő keresőjük legyen az alapértelmezett a Firefoxban. Ennek a legnagyobb finanszírozója a Google. Ugyan nem áll rosszul pénzügyileg a rókás vállalat, de elég kellemetlen lehet a Google-től függeni, hiszen a bevételük nagy része tőlük származik.

Chris Beard vezérigazgató a német t3n hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy a probléma megoldása érdekében fizetős szolgáltatásokat fognak indítani. A Mozilla akár már idén elindíthatja saját VPN vagy felhőtárhely szolgáltatását. Alapvetően ez nagyon jól hangzik, a kérdés, hogy az alapítvány saját szolgáltatásokat hoz létre, vagy már létező cégek megoldásait árusítaná tovább. Mindegyiknek meg van az előnye és a hátránya is, ha saját szolgáltatást indítanak, akkor magasabb lesz a bevétel, viszont több lesz a fejlesztési és a marketing költség is. Ha pedig más vállalatok szolgáltatásait árusítják, akkor, ugyan kissebbek lesznek a kezdeti költségek, de a haszon is jóval kevesebb lesz.

Egyébként a Mozilla már korábban dolgozott együtt a ProtonVPN-el, ahol az ő szolgáltatásukat népszerűsítették.

 

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.