Ezek az újítások az iOS 14-ben

A tegnapi online WWDC eseményen többek között bemutatkozott az almás mobilokra szánt operációs rendszer legújabb főverziója.

Weboldal készítés kedvező áron!

Az Apple számos újítást valósított meg az iOS 14-ben, többek között számos olyan dolgot, amelyet az Android operációs rendszerben egy ideje már láthatunk. Talán az eddigi legnagyobb frissítésen esett át a kezdőképernyő, na de vegyük sorra a legjelentősebb újdonságokat.

Végre az iOS operációs rendszer is megkapta a widgeteket, szinte mindent kitehetünk a kezdőképernyőnkre, a zenelejátszót, a galériát, a térképet, a naptárat és minden egyéb olyan appot, amely támogatja a minialkalmazásokat. A widgetek mérete 2 x 2, 4 x 2, vagy 4 x 4-es lehet. A kezdőképernyő utolsó oldala után megjelenik az App Library (alkalmazáskönyvtár), ami egy teljesen új felület. Ennek lényege, hogy automatikusan mappába rendezi az App Store-ból letöltött alkalmazásokat. Amennyiben több, mint négy app található meg az adott mappában, akkor mindig a három leggyakrabban használt alkalmazás jelenik meg nagyobb méretben, ezek elindításához nincs szükség a mappa kibontására, ha rábökünk, egyből el is indulnak.Ha hívnak minket, akkor a hívóképernyő végre nem foglalja el az egész kijelzőt.A Siri sem tölti már ki az egész képernyőt az iOS 14-ben.Van végre kép a képben mód is, amelynek köszönhetően, például videó nézése közben más appot is böngészhetünk.Mostantól az üzeneteknél ki tudjuk tűzni kedvenc kontaktjainkat a képernyő felső szekciójába.Nem nevezhető újításnak, de annál hasznosabb új funkciók, hogy innentől tudunk konkrét üzenetekre válaszolni, illetve csoportos beszélgetésben meg tudunk említeni egy adott személyt.Az Apple Clip-ek adott termékhez vagy vállalkozásokhoz kapcsolódnak, tehet akkor fognak jól jönni, ha valamilyen szolgáltatást igénybe vennénk, mint például kerékpár kölcsönzés vagy parkolójegy vásárolás, de konkrét termék vásárlása esetén is hasznos lesz majd.Az Apple mérnökei sokat fejlesztettek a térkép szolgáltatáson is, bizonyos városokban már kerékpáros útvonalat is tud ajánlani, amelynél figyelmeztet a lépcsőkre, a forgalmas útszakaszokra és a meredek emelkedőkre is. Természetesen van olyan opció, hogy ez előbb felsoroltak mindegyikét elkerülje az útvonal tervezésekor.Tervezhetünk útvonalat elektromos autóra is, amivel tehát a töltőállomások elérhetősége alapján kalkulálja ki az útvonalunkat a szoftver.Ha idegen városban járunk, akkor a térkép app ajánl majd népszerű látnivalókat vagy éppen jó éttermeket.Egyre fontosabb az adatvédelem témaköre, így erre is nagy hangsúlyt fektetett az Apple. Most már a letöltése előtt tájékozódhatunk egy adott alkalmazás adatvédelmi gyakorlatáról.Az iOS 14-ben helyet kapott egy fordító, ami 11 nyelven tud szóban és írásban fordítani. A támogatott nyelveket az alábbi képen láthatod.Az iOS 14 lehetővé teszi majd, hogy az iPhone legyen a jövőbeli autók kulcsa. Egyelőre csak a 2021-ben érkező ötös BMW-nél erősítették meg a mobilunk NFC-jével való nyithatóságát.A felsoroltakon kívül akad még bőven újdonság, az iOS 14-ről szóló teljes leírást ITT találod.

Az új szoftver az iPhone 6S és újabb készülékek számára lesz elérhető, amennyiben a te készüléked támogatott, akkor az iOS 14 bétát innen tudod beszerezni.