Építsd magad: középkategóriás gamer PC 230.000 Ft-ért

Ebben a cikkben egy középkategóriás gamer számítógépet mutatok nektek, amit a PoliPC csapatával együtt raktunk össze.

(***) Stake - az egyik legjobb kriptokaszinó és sportfogadási oldal (***)

A cél az volt, hogy egy olyan gépet rakjunk össze, ami árban megfelelő, minőségi hardverelemekkel van összeállítva és FullHD 60FPS-sel lehet játszani a legtöbb játékkal. Úgy gondolom, hogy aki játszani szeretne, annak nem szabad ennél lejjebb adnia, hiszen akkor nem lesz meg az az élmény, amit elvárunk. Emellett ez a konfig teljesen alkalmas egyéb feladatokra is, mint például képszerkesztés, videóvágás. Nézzük is akkor, hogy milyen elemekből áll össze a gépezet:  

GIGABYTE B450 AORUS M alaplap

A GIGABYTE B450 AORUS M alaplapról elmondhatjuk, hogy jó ár/érték aránnyal bír, emellett tökéletesen alkalmas arra, hogy egy remek középkategóriás gamer konfigot építsünk rá.  Támogatja az AMD Ryzen / Ryzen Radeon Vega Graphics processzorokat, 4 RAM slot található rajta és maximum 64GB-ot tehetünk bele. A lapon többféle USB portot is elhelyeztek.  

AMD Ryzen 5 2600X Hexa-Core 3.6GHz AM4 CPU

Azt látni, hogy az AMD egyre jobban kezdi beérni az Intelt, így tökéletes megoldás lehet egy Ryzen 5 2600X processzor. A teljesítménye vetekszik az Intel lapkákkal, viszont az ára elmarad tőlük. A lapkát 12nm-es gyártási technológiával készítették, 6 magot tartalmaz és 3,6 GHz-en pörög alapbeállításon, de ezt egészen 4,2 GHz-ig tudjuk felhúzni. Emellett találunk rengeteg egyéb hasznos funkciót, mint például a Pure Power, amely folyamatosan optimalizálja az energiafogyasztást, vagy a Neural Net Prediction, amely egy valódi neurális hálózat minden AMD Ryzen processzoron belül. Beágyazott mesterséges intelligencia, amely segít a processzor gyorsabb működésében és még van pár hasznos funkció.  

Kingston HyperX Predator 8GB DDR4 3000MHz

Szerintem a memóriáról sok mindent nem kell mondani, a lényeg, hogy ne a legolcsóbb, legagyibb terméket rakjuk a gépbe és minimum 8GB legyen, persze ezt a későbbiekben bármikor növelhetjük. A Kingston egy megbízható márka, a HyperX Predator modul pedig a maga 3000 MHz-es sebességével nem lesz probléma. A Ryzen processzorok szeretik a minél gyorsabb RAM-ot, ezért érdemes 2666 MHz feletti memóriát választani.  

ASUS GeForce GTX 1650 OC 4GB DDR5 GPU

El is érkeztünk talán a gamer számítógépek legfontosabb eleméhez, a videókártyához. A választásunk az Nvidia GeForce GTX 1650-re esett. Nem ez a legdurvább grafikus chip, de a meghatározott 250.000 határon belül ez fért bele. Ennek ellenére egy nagyon jó kis kártyáról beszélünk, FullHD 60FPS-ben a legtöbb játék gyönyörűen futtatható vele. Mint a nevéből is látszik, 4GB DDR5-ös VRAM-mal rendelkezik. A memória sávszélesség 128 bit, ami elegendő. Alkalmazott technológiák:
  • nVidia CUDA
  • nVidia PhysX
  • nVidia Pure Video HD
  • nVidia 3D Vision
  • GeForce GTX VR Ready
Fontos megjegyezni, hogy a videókártya csak digitális kimenettel rendelkezik, tehát VGA kábelt nem lehet rákötni, csak DVI, HDMI és Display Port van. A kártyából van olyan verzió is amin csak egy darab ventilátor található, ezt érdemes kerülni és inkább a duplásat megvenni, mert ha nem megfelelő a hűtés, akkor az a teljesítmény kárára mehet.  

Kingston A1000 240GB M.2 PCIe SSD

Egy gamer pécébe ajánlott minimum 240GB-os SSD-t rakni, és akkor az operációs rendszer mellé a legtöbbet játszott játékok is bekerülhetnek, ebből pedig következik, hogy irdatlan gyors lesz a betöltés.  

Western Digital Caviar Blue 3.5 1TB 7200rpm 64MB SATA3

Jelen esetben 1 Tb-os merevlemez van a konfigban, de akinek nagyobb kell, nyugodtan tehet bele. Szerencsére most nem drágák a merevlemezek.  

Chieftec Smart 500W

Ezt a konfigot bőven ki fogja szolgálni a Chieftec Smart 500W. A nevéből egyértelmű, hogy 500W a teljesítménye, az egység egy darab ventilátorral van ellátva, amely a tápegység terhelésétől függően automatikusan állítja a fordulatszámot.  

Zalman Z1 ház

Ekkora keretből már nem nagyon lehet csili-vili házat vásárolni, de akinek nem fontos, hogy a legízlésesebb RGB-vel szerelt üvegfalas gépháza legyen, annak ez tökéletes lesz. Az anyaghasználat rendben van, elég nagy, szóval minden kényelmesen belefér, emellett a légáramlása is jó. Az árak természetesen eltérhetnek, hiszen amennyi bolt, annyi ár. Úgy gondolom, hogy ha 200-250.000 forintért szeretnél számítógépet építeni, akkor ez egy remek választás. Azon felül, hogy minden alap feladatot el tudsz vele végezni, FullHD 60FPS-ben lehet rajta játszani és videót vágni, képet szerkeszteni és így tovább. Ha nem vagy jártas pécék összerakásában, építésében, akkor mindenképp bízd rá szakemberekre, mert nagyobb lesz a kár, mint amennyit az összerakáson spóroltál volna. Akinek tetszik a konfig és beruházna rá, Győrben a PoliPC-nél is megvásárolhatja.

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)