DigitalOcean: saját VPS létrehozása pár perc alatt

Most egy olyan szolgáltatást szeretnék nektek bemutatni, ami olcsó, minőségi és megkönnyíti az életed. Persze akkor, ha weboldalt vagy webes szolgáltatást szeretnél üzemeltetni.

ByTech YouTube csatorna

Jó pár szolgáltatót megjártam már mielőtt kikötöttem a DigitalOcean-nél. Javában magyar szolgáltatóknál béreltem tárhelyet vagy vps-t(virtual private server). Ha esetleg nem tudod, mi az a VPS, akkor a cikk végén olvashatsz róla. Nos szóval rengeteg rossz tapasztalat után úgy döntöttem, hogy egy külföldi cégre bízom a ByTechet és egyéb weboldalainkat. Olvasgattam cikkeket, fórumokat és átlagban mindenhol a DigitalOcean-t dicsérték így én is mellettük döntöttem. 

Mikor elkezdtem használni, akkor jöttem rá, hogy baszki ezt így is lehet. A magyar szolgáltatókhoz képest évtizedekre vannak. Most pedig nézzük is meg, hogy miért mondom ezt. Létrehozunk egy VPS-t. Azt előre közölném, hogy ez a cikk kezdőknek szól.

Először is regisztrálni kell egy fiókot, amit erre a linkre kattintva tehettek meg. Plusz, ha ezen a linken keresztül regisztráltok, akkor valamennyi jutalékot is kapunk utánatok.

Miután beléptünk, egy csomó idegennek tűnő menüpont tárul elénk. A felső sávban találunk egy Create menüpontot:

Nyissuk le és rögtön a szemünk elé tárul egy rakat lehetőség:

Nekünk most a Droplet fog kelleni, így kattintsunk arra. Először azt kell kiválasztanunk, hogy milyen operációs rendszer fusson a szerverünkön. 


  • Választhatunk csak operációs rendszert, én az Ubuntu-t vagy Debiant ajánlom, de számos rendszer közül válogathatunk
  • Választhatunk egyedi lemezképet is,  azaz nagyjából bármit feltelepíthetünk, ekkor fel kell tölteni a képet
  • A Marketplace-ből választhatunk egyből feltelepített szolgáltatásokat is

Itt kicsit kitérnék a Martketplace-re, ugyanis ez a kényelem legfelsőbb szintje. Eleve nagyon gyorsan tudunk szervert létrehozni, de utána általában még vár ránk egy rakat szoftver telepítése és konfigurálása. Viszont, ha a Martketplace-ből választunk például egy Wordpress + Ubuntu kombót, akkor erre semmi szükség. A DigitalOcean feltelepíti helyettünk az Apache-ot, PHP-t, MySQL-t és a Wordpress-t is. De persze számos kombót találunk még.


Most ki kell választanunk, hogy mekkora szerver kell nekünk. Egyértelműen az erőforrások növelésével drágul a szerver. Tapasztalatból mondom, hogy egy átlagos weboldal körülbelül 40-60 dolcsis szerverrel tökéletesen elfut. Én most kiválasztom a legolcsóbb 5 dolláros opciót, ezt ajánlom mindenkinek, aki tesztelgetné. Ja és még ez sem kerül pénzbe, mert ha jól tudom minden új regisztráció mellé, miután megadtál valamilyen fizetési opciót, kapsz 50 dollárt, amit elhasználhatsz.

Válasszuk ki, hogy a cég szervertermei közül melyikben szeretnénk létrehozni a VPS-t. Ajánlott a weboldal látogatóihoz viszonyítva minél közelebbit választani. Én a Frankfurtit választottam, illetve külön tudunk "tárhelyet" hozzá adni a dropletünkhöz, de most erre nem lesz szükség.

Kérhetünk egyéb extrákat is szerverünkhöz, mint a privát hálózat, IP 6-os cím vagy éppen a folyamatos monitorozás. 

Miután a rendszer létrehozza a szervert választhatunk, hogy generálunk egy saját SSH kulcsot vagy kapunk emailben egy egyszer használatos jelszót, én utóbbit ajánlom.

Utolsó lépések következnek, beállíthatjuk, hogy hány dropletet szeretnénk létrehozni, megadhatunk egyedi hoszt nevet, adhatunk meg címkéket, ami akkor hasznos, ha nem csak 2-3 szerverünk van. Illetve amennyiben szükségünk van rá, kérhetünk biztonsági mentést. A mentéseket a rendszer automatikus készíti hetente és 4 hétig tárolják őket. Tehát mindig van egy hónapra visszamenőleg biztonsági mentésünk, az ára pedig a Droplet árának a 20 százaléka.

Kattintsunk a Create Droplet-re és következzés a varázslat.

Nagyjából egy perc alatt össze is rakja a szerverünket.  Ezután kapunk egy emailt, amiben benne van minden fontos információ:

A Droplet neve, ip címe, felhasználónév és jelszó. Töltsünk le valami SSH programot, amivel fel tudunk csatlakozni a VPS-re, majd változtassuk meg az alapértelmezett jelszót. Ha gyorsan kell egy egyszerű program, akkor a Putty-ot ajánlom.

Nyissuk meg a programot írjuk be a szerver IP címét, majd kattintsunk az Open gombra.

Ezután másoljuk be az emailben kapott jelszót, ha minden okés, akkor a rendszer azonnal kér is minket, hogy változtassuk meg a root jelszót. Ügyeljünk arra, hogy erős jelszót adjunk meg.

Igazából készen is vagyunk. Ha lesz érdeklődés az ilyen tartalmak iránt, akkor folytatom ezt a cikket és felépítünk egy teljes weboltalt, minden összetevőjével együtt.


VPS: A mai szerverekre általánosságban igaz, hogy nagy teljesítményükből fakadóan futási idejük jelentős részét kihasználatlanul töltik. Teljesítményük gyakran nagymértékben meghaladja a legtöbb alkalmazási területen igényelt kapacitást, több szempontból is. A VPS szolgáltatás (virtual private server) lényege, hogy a nagy teljesítményű fizikai szervergépeket több kisebb, önálló, elkülönített erőforrásokkal rendelkező virtuális szerverre osztják fel. Ezen VPS szerverek rendelkeznek az önálló szerverek minden előnyével, azonban a fizikai szervereknél sokkal költséghatékonyabbak, mivel azonos energia felvétel mellett több kisebb VPS-t szolgál ki a fizikai szerver. A gyakorlatban tehát egy VPS szerverrel a felhasználónak mintegy saját dedikált szervere lehet anélkül, hogy meg kellene vásárolnia a hardvert és el kellene helyeznie azt egy profi szerverteremben.