Böngészők: élet a Chrome után

Ebben a cikkben összeszedtem, hogy milyen böngészők állnak rendelkezésünkre, ha lecserélnénk a Chrome-ot.

ByTech YouTube csatorna

Nem nagy titok, hogy jelenleg a legnépszerűbb böngésző a Google által fejlesztett Chrome. Eleve több milliárd androidos készüléken található meg előtelepítve, szóval ez is hozzájárul népszerűségéhez, de rengeteg szuper funkcióval is felvértezték. Azonban igen nagy a rendszerigénye, így gyengébb számítógépeken, laptopokon, tableteken vagy okostelefonokon már nem biztos, hogy a legjobb választás. Emellett valami böngésző betegség lehet, hogy olyan szinten képesek zabálni a ramot, hogy használhatatlan lesz az eszköz amin épp fut.

Szóval ebben a cikkben felsorolom és röviden bemutatom, hogy milyen böngészők vannak a piacon, illetve a későbbiekben az érdekesebbeket részletesen teszteljük is. Most jelenleg a Vivaldi van teszt alatt. Ajánlom egyébként nektek is, hogy próbáljatok ki minél többet, mindenkinek más jön be, más tetszik.

Mozilla Firefox


A Firefox-ot mindenki ismeri, a Mozilla 2002 szeptemberében adta ki a böngésző első kiadását majd az évek alatt változó volt a népszerűsége. Volt egy időszak amikor használhatatlan volt, a felülete átgondolatlan, akadt, sokszor kifagyott, de ezen a fejlesztők változtattak és mostmár azért használható. Nekem sose tetszett, fél napnál tovább még nem használtam, de amiért érdemes használni az a magánszféra. A Mozillánál az első és legfontosabb a felhasználó adatainak védelme, rengeteg olyan törekvést tettek amivel a böngésző megakadályozza, hogy a netes reklámcégek beazonosítsanak minket. 

Mozilla Firefox letöltése

A böngésző elérhető iOS-re és Androidra is.

Vivaldi


A Vivaldi egy ingyenes webböngésző, amelyet a Vivaldi Technologies fejlesztett ki. Azzal a céllal alkották meg, hogy kielégítse a korábbi Opera-felhasználók igényeit, akik csalódtak ebben a böngészőben, amikor áttért a Presto motorról a Blink motorra, melynek során számos népszerű funkciót eltávolítottak belőle. Nos igen ez a sablon szöveg, de szükség volt a Vivaldira ugyanis amióta egy kínai vállalat felvásárolta az Operát azóta vannak azért problémák vele. Én jó pár évig használtam Operát, de annak már jópár éve. Ez az a böngésző amivel részletesebben is fogunk foglalkozni.

Minkenképp ajánlom kipróbálásra, mert a felülete jól átgondolt, letisztult, szép és egy csomó hasznos funkciót építettek bele. Természetesen támogatja a magyar nyelvet és ugyan egyelőre Béta verzióban, de elérhető Androidra is.

Vivaldi letöltése

Brave Browser


A Brave böngésző értékajánlata néhány szóban: Reklámmentes, biztonságos, gyors böngészés, általunk engedélyezett hirdetések, melyekért pénzt is kaphatunk, kedvenc tartalomgyártóink automatikus támogatása, és támogatások egyszerű fogadása a Basic Attention Token (BAT) segítségével.

A Brave egy viszonylag új szerzemény, sajnos a magyar nyelvet egyelőre még nem támogatja, de szerintem hamarosan pótolni fogják ezt a hiányosságot. Érdekes koncepcióval áltak elő, ugye alapvetően blokkolnak minden reklámot, ezáltal megfosztva a tartalomgyártókat attól a kevés pénzüktől is(igen mi is ide tartozunk) amit szereznek és erre találtak ki valamilyen rendszert amelyben valahogy pénzt lehet szerezni. Nem részletezném mert még énsem látom át teljesen, de ez a böngésző is át fog esni egy alapos teszten amiből kiderül majd minden.

Brave Browser letöltése

Microsoft Edge


A Microsoftot rengetegn utálták a bűnrossz Internet Explorerekért, meg amúgy sok másért is, de Redmondban felismerték, hogy most már nem elég az, hogyha egy böngésző alapértelmezetten előre telepítve érkezik egy operációs rendszerrel. Neki álltak egy teljesen új böngésző fejlesztésésnek és ennek a végterméke lett az Edge ami fényévekkel jobb, mint bármelyik Explorer, de fényévekkel rosszabb is, mint a mostani modern böngészők bármelyike. Használható, viszonylag gyors, de én azért mást használnék.

Ez már az én személyes véleményem, de nekem egyáltalán nem tetszik a felhasználói felület, a menük és igazából semmi.

Microsoft Edge letöltés

Érdekességnek itt van egy kép a jelenleg legnépszerűbb böngészők statisztikájáról.


A képen látható, hogy a Chrome az uralkodó ezen a területen, népszerűsége pedig egyre csak növekszik. Azi is látszik, hogy a Chrome-on kívül egyik böngésző sem tudott a Safarin kívül növekedést elérni.