Bemutatkozott a Samsung új csúcsprocesszora - Exynos 990

Ez a rendszerchip kerülhet majd a Galaxy S11 burkolata alá.

Weboldal készítés kedvező áron!

Akárcsak a Huawei Kirin 990 5G lapkakészlete, úgy az Exynos 990 is 7 nm-es csíkszélességű EUV (extreme ultraviolet) litográfiával készült. Az új zászlóshajó processzor nyolc magja háromklaszteres architektúrán kapott helyet, méghozzá 2 + 2 + 4 felállásban. A magok órajelét nem árulta el a dél-koreai gyártó, csupán arról számolt be, hogy 2 db 5. generációs egyedi, 2 db Cortex-A76 és 4 db Cortex-A55 magról van szó. Annyit azért odabökött a vállalat, hogy az egyedi magok teljesítménye 20%-kal nőtt az elődjéhez képest.
A grafikus gyorsítás terén az Exynos 9820 Mali-G76 MP12 GPU-ját felváltja a Mali-G77 MP11 egység. A Samsung itt is 20 %-os teljesítménynövekedést említett, valamit azt is hozzátette, hogy az új GPU sokkal energiahatékonyabb és lagmentes játékot ígérnek.

Az Exynos 990 egy teljesen új, kétmagos neurális feldolgozóegységet (NPU) is kapott, amely a mesterséges intelligencián alapuló feladatok esetén kapcsolódik be a munkába. Tovább fejlődött a digitális jelfeldolgozó egység (DSP) is, amely együttműködik az NPU-val a jobb teljesítmény érdekében, amikor a fotózásról, az intelligens asszisztensről, vagy a kiterjesztett valóságról van szó. A SoC legfeljebb hat kamerát támogat, a felbontóképességet pedig 108 megapixelben maximalizálták.
Ami a memóriatámogatást illeti, akár LPDDR5 RAM-mal, illetve UFS 3.0 és UFS 2.1 szabványú belső tárhellyel láthatják el az Exynos 990-nel szerelt mobilokat. A processzor társaságában elhelyezhető az új Exynos Modem 5123, amely támogatja a mobilhálózatok legújabb generációját. A Samsung állítása szerint az új modem mmWave (milliméteres hullámhossz) kapcsolat esetében akár 7,35 Gbps letöltési sebességet is eléri.
A kijelző tekintetében akár a 4K UHD (4096 x 2160) felbontás is támogatott, de a 120 Hz-es képfrissítés és a 10 bites HDR is jól mutat a támogatott tulajdonságok listáján. A videózás terén sem lehet majd okunk panaszra akár a 8K 30 fps vagy a 4K UHD 120 fps rögzítési mód is opció lesz.

Az Samsung új Exynos 990 csúcsprocesszora valószínűleg a jövő év elején érkező Galaxy S11 okostelefonban debütálhat majd elsőként.


Érkezőben a Samsung Galaxy Note 10 Lite


Forrás: Samsung