Az Opera Android böngészője hozzáférést biztosít a .crypto domain tartományhoz

Ez egy nagyon érdekes és nagyon izgalmas hír egyben, ugyanis ilyenre még nem volt példa.

Az Opera Androidos böngészője mától, azaz hétfőtől támogatja az Unstoppable Domains decentralizált .crypto tartományait. A partnerség a "Megállíthatatlan domainek" több mint 200.000 regisztrált címéhez biztosít azonnali hozzáférést, mindenféle alkalmazás vagy kiegészítő nélkül. Szimplán csak beírjuk a címsorba, hogy pelda.crypto és minden akadály nélkül működik.  
"Sokkal hasznosabb ezáltal a szolgáltatásunk" - mondta Brad Kam az Unstoppable Domains alapítója a .crypto domainekről. Korábban  a felhasználóknak szükségük volt az Unstoppable néven működő böngészőjére vagy a Google Chrome bővítményére az ilyen webhelyek eléréséhez.

Technikai szempontból az integráció érdekes mérföldkövet jelöl az Opera számára, amely 26 évvel ezelőtt kezdte meg működését. A szokásos böngészők a webhelyek IP-címeit a Domain Name System (DNS) szerverektől kapják, amelyek az Internet telefonkönyvének közel egyetemes megfelelője.

Az Unstoppable szerint a .crypto címekhez nem tartozik DNS bejegyzés.  Kam kifejtette, hogy az Opera integrált böngészője alapvetően eltérő eljárást használ a .cryptos webhelyek elérésére. Ennek oka az, hogy a .crypto tartományok az IPFS elosztott gazdahálózatán szétszórják webtartalmukat. 

"Amikor egy weboldalt megnézek, a böngésző maga az Ethereum blokkláncot keresi annak érdekében, hogy megtalálja webhelyem tartalmát, ahelyett, hogy a DNS szervereken keresi fel" - mondta Kam. 


(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)