Az ideális fotós monitor tulajdonságai

A BenQ megvizsgálta, melyek a legfontosabb szempontok egy monitor kiválasztásával kapcsolatban a fotósok számára.

27 hüvelyk az optimális megoldás

Napjainkban leginkább a 27 és 32 colos monitorok a legnépszerűbbek. A nagyobb méretű monitorok kedvezőbbek a fotósok számára, mivel kényelmesebben elvégezhető rajtuk a fotók kiválogatása és szerkesztése. További előnyük, hogy a professzionális képfeldolgozó programok használatakor több ablak megnyitását is lehetővé teszik, jelentősen javítva ezzel a munkavégzés hatékonyságát. A felhasználó és a monitor közötti optimális távolság közvetlenül arányos a monitor méretével. Az ideális távolság általában a monitor méretének 1,5-szerese, így minél nagyobb egy monitor, annál jelentősebb távolságot szükséges tartani. A fotósok számára leginkább a 27 hüvelykes monitorok jelentik a legjobb megoldást. A 27 hüvelykes monitorok eléggé nagyok ahhoz, hogy a munkavégzést és a képek böngészését egyaránt kényelmessé tegyék, ráadásul a képfeldolgozó programok használatára is kiválóan alkalmasak. Továbbá két kép egyidejű megnyitásakor elegendő megjelenítési felületet biztosít a képfeldolgozáshoz és az összehasonlításhoz.


16:9 az elterjedt képarány

A monitorok többsége 16:9 képarányú, amelyek szélesvásznú képernyőknek minősülnek, oldalarányuk pedig hozzávetőleg 1,78:1. Emellett a 16:9 képarány áll a legközelebb a filmiparban használatos anamorf arányhoz (2,39:1). Azonkívül, hogy szélesebb látóteret kínálnak filmnézéshez, a szélesvásznú monitorokon egyidejűleg több ablak és eszköztár is megjeleníthető az Adobe Lightroom, Photoshop és egyéb fotószerkesztő-programok használatakor, ezáltal a felhasználóknak kevesebbet kell görgetniük és ritkábban kell átváltaniuk a különböző ablakok között, így jobban hasznosíthatják a kijelző felületét.100 PPI felett az ideális

A képpont/hüvelyk rövidítéseként használatos PPI mértékegység az egy hüvelyken belüli képpontok számát jelöli (képpontsűrűség). Alapjában véve a PPI gyakorlatilag a felbontásnak feleltethető meg, az egyetlen különbség, hogy amíg az előbbi egy hüvelykre, addig az utóbbi a monitor teljes megjelenítési felületére vonatkozik. Ennélfogva minél nagyobb a PPI értéke, annál részletesebb a monitor képmegjelenítése. A fotósok számára általában a legalább 100 PPI képpontsűrűségű monitorok használata javasolt, mivel azokon pontosabban végezhető el a képekkel kapcsolatos részletek szerkesztése és ellenőrzése.


Magas kontrasztarány a valósághű megjelenítésért

A kontraszt kifejezés a fotózás és a monitorok világában egyaránt használatos. A monitoron megjeleníthető legvilágosabb fehér és legsötétebb fekete árnyalatok fényereje közötti arányt kontrasztaránynak nevezik. Általánosságban elmondható, hogy a magasabb kontrasztarány azt jelzi, hogy a monitor nagyobb fényerő-tartományt jeleníthet meg. A képfeldolgozás céljára szolgáló monitorok natív kontrasztaránya általában 1000:1. A professzionális felhasználók számára tehát olyan, a költségkeretüknek és az igényeiknek egyaránt megfelelő monitor vásárlása javasolt, amely ilyen natív kontrasztaránnyal rendelkezik. Az ilyen monitorok dinamikus kontrasztaránya is általában magas, így tökéletesen alkalmasak böngészés, szerkesztés vagy videózás céljára.A BenQ ajánlata a saját palettájáról

BenQ PhotoVue SW270C  Az SW270C egy 27 hüvelykes, QHD (2560x1440) felbontású IPS monitor. Az 1000:1-es kontraszt aránnyal rendelkező megjelenítő 99%-os Adobe RGB színlefedettséggel rendelkezik, a 300 nites fényerőnek köszönhetően támogatja a HDR10 szabványt, továbbá képes a 10 bites színmélység megjelenítésére is. A 109 képpont/hüvelykes megjelenítésnek köszönhetően pedig részletgazdag képmegjelenítést kapnak a fotósok. 


Forrás: BenQ

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)