Talán mondhatjuk, hogy a hajlítható készülékek jelentik az utóbbi idők legnagyobb okostelefon projektjét. Ezek a készülékek fogják jelenteni a következő nagy lépést az telefonok világában.

Hirdetés

Sok pletyka számolt már be arról, hogy a Samsung egy hajlítható kijelzővel felszerelt telefonon dolgozik, amely ténylegesen összehajtható. Eddig még egyetlen ilyen telefon sem jelent meg a piacon, viszont minden jel arra utal, hogy a Samsung akár már 2019-ben elindíthatja a hajlítható kijelzővel felszerelt készülékeit.

Ebben a cikkben végigveszünk minden olyan információt, amelyet tudhatunk az Samsung ezen új fejlesztéséről.

Egy kis történelem

A pletykák a hajlítható kijelzővel ellátott Samsung telefonról már évekkel ezelőtt felbukkantak. Ez nem is csoda, hiszen a Samsung meglehetősen nyitott eziránt az új technológia iránt, és több mint egy évtizede dolgozik is rajta. A vállalat 2008-ban mutatta be először az okostelefonokhoz tervezett OLED kijelzőt. A 2011-es CES-en pedig bemutattak egy hajlított AMOLED kijelző prototípust is, szintén az okostelefonok számára.


A Samsung az évek során számos szabadalmat nyújtott be összecsukható telefonokhoz. 2013-ban több hír is megjelent azzal, hogy vállalat valóban bejelent egy ilyen készüléket a 2013-as MWC-n, Galaxy Q névvel. Azonban ez a bejelentés végül elmaradt, legalábbis a nagyközönség számára biztosan. Az emlegetett Galaxy Q az akkori pletykák szerint egy Super AMOLED HD kijelzővel lett volna felszerelve, amely 1920*1080-as felbontással rendelkezhetett volna.2014-ben a Samsung megjelentetett egy videót, amelyen egy összehajtható telefon koncepcióját vázolták fel. A telefon kivül egy kisebb kijelzővel volt felszerelve, míg kinyítva egy nagyobb kijelzőt kaptunk.2015-ben különféle hírek szerint, a Samsung egy Project Valley kódnevű projekten dolgozott, amely nem összehatjható, hanem két külön kijelzővel rendelkezik. Erről a készülékről az állították, hogy 2016-ban kerülhet kiadásra, de ez sem történt meg. 2017 áprilisában kijelentették, hogy 2019 előtt nem fog megjelenni összehajtható Samsung telefon.

Hírek az idei évből

Az idei évben már olyan pletykák jelentek meg, hogy a Samsung a CES-en zárt ajtók mögött hajlítható kijelzővel ellátott készülék prototípusát demonstrálta. Az idén szivárgott ki egy WIPO szabadalmi bejelentés, amely egy 7,3 hüvelykes hajlítható OLED kijelzővel ellátott telefont taglal. Egyes jelentések ezt a telefont “Galaxy X” néven említik, de olyan hírek is terjengnek, miszerint Galaxy Note név alatt jelenhet majd meg.

A legutóbbi pletykák szerint a Samsung összehajtható telefonja a “Winner” projekt nevet kapta, illetve, hogy már 2019 elején bemutathatják majd az MWC-n.

Specifikáció és külső megjelenés

Elég korai még találgatni a Samsung összehatjható készülékének specifikációját. Valamit a végleges kialakítás is homályos, mivel az évek alatt sok koncepciót láthhatunk már ezzel kapcsolatban. Néhány koncepcióban láthattunk olyan megoldást is, amely rendelkezik egy külső kisebb kijelzővel, néhánynál ez a kisebb kijelző nem volt jelen.

Azonban a legfrissebb pletykák azt állítják, hogy a Samsung állítólag 2019-ben érkező telefonjának lesz egy külső 3,5 hüvelykes OLED, és két 3,5 hüvelykes OLED belső kijelzője is, amely szétnyítva egy 7 hüvelykes kijelzőt ad a felhasználók számára. De ez tényleg csak spekuláció, ezért ezeket közel se vegyük biztosra.

Azonban nem a Samsung az egyetlen olyan cég, amely nagy érdeklődést mutat a technológia iránt. A Huawei is bejelentette már, hogy egy összehajtható telefonon dolgozik. Egy újabb hír szerint, a Huawei a LG-vel dolgozik együtt az új kijelzőn, és reményeik szerint már novemberben el is indíthatnák ezt a készülék, még megelőzve a Samsungot is.

2016-ban a Lenovo is bemutatott egy összehajtható prototípust okostelefonra és táblagépre is egyaránt. Azonban azóta semmilyen koncepcióval nem álltak elő ezzel kapcsolatban.

Összefoglalás

A Samsung már évek óta dolgozik egy ilyen kialakítású készüléken és ha a legfrissebb hírek igazak, akkor be is mutatják már a jövő évben. Nagyon reméljük, hogy ez ténylegesen meg is valósul, és így egy új korszakba léphetnek majd az okostelefonok.

 

A Galaxy S10 lesz az első kijelzőbe ágyazott ujjlenyomat-olvasóval rendelkező Samsung mobil

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.