Hogyan hozz ki több FPS-t a gépedből? Mindenki szeretné, ha a számítógépe/laptopja minél nagyobb teljesítményre lenne képes, azonban vannak olyan beállítások, illetve hiányosságok, amik visszafoghatják azt. Készítettem egy összeállítást azokról a dolgokról, amikkel növelni tudjuk az FPS-t ezáltal jobb játékélményt érhetünk el. Nézzük is.

 

Videokártya illesztőprogramjának frissen tartása

Az illesztőprogram biztosít összeköttetést a programok/játékok és maga a videokártya között, így nagyon fontos, hogy ezeket a drivereket mindig frissen tartsuk, hiszen rengeteg hibajavítás, biztonsági javítás, illetve optimalizációs megoldás érkezik a frissítésekkel. Sokszor szoftveresen javítja a gyártó a teljesítményt.

 

Nem kívánt programok eltávolítása

Nézzük meg, mik azok a programok, amikre már nincs szükségünk és távolítsuk el azokat a gépünkről. Ezt a Vezérlőpultban tehetjük meg a Programok eltávolítása menüre kattintva.

 

Az erőforrás-igényes alkalmazások eltávolítása

Miután elindítjuk a gépet és megvárjuk, hogy elinduljanak a Windows-al automatikusan induló programok is, akkor érdemes megfigyelni, hogy van e köztük olyan program, ami nagy erőforrás-igényű. Ha találunk ilyet és nincs rá szükségünk, akkor távolítsuk el, ha pedig kell, akkor a játék idejére állítsuk le.

Az éppen futó, illetve az operációs rendszerrel együtt induló programok listáját a feladatkezelőben tudjuk megnézni, illetve kilőni.

 

Vírusirtó futtatása

Legrosszabb esetben elképzelhető, hogy valamilyen nem kívánt szoftver van a gépen, ami viszi a teljesítményt a háttérben. Futtassunk le egy teljes rendszervizsgálatot a biztonság kedvéért.

Ajánlott vírusirtók: itt

 

A videokártya szoftverének alaphelyzetbe állítása

Mind az Nvidia vezérlőpultja, mind pedig az AMD Catalyst Control Center felületén van lehetőségünk olyan grafikus profilok beállítására, amelyek esetenként felülbírálják az alkalmazások beállításait, így akadályozhatják azt, hogy a játékok, teljes mértékben kihasználják a hardvert.

 

NVIDIA VEZÉRLŐPULT

 • Kattints a jobb egérgombbal az asztalra, és válaszd az NVIDIA vezérlőpult elemet
 • Válaszd a 3D beállítások kezelése lehetőséget
 • Kattints az Alapbeállítások visszaállítása parancsra

 

CATALYST CONTROL CENTER

 • Kattints a jobb egérgombbal az asztalra, és válaszd a Catalyst Control Center (vagy más néven VISION center) lehetőséget
 • Válaszd a Beállítások elemet
 • Kattints a Gyári értékek visszaállítása parancsra

 

Windows beállítása legjobb teljesítményre

Beállíthatjuk, hogy a Windows minden erőforrását a maximális teljesítmény kihajtására fordítsa.

 • Kattints a jobb egérgombbal a Számítógép elemre
 • Válaszd a Tulajdonságok lehetőséget
 • Kattints a Speciális rendszerbeállítások elemre
 • Válaszd a Speciális lapot.
 • Kattints a Beállítások gombra a Teljesítmény területen
 • Válaszd a Legjobb teljesítmény választógombot
 • Kattints a Speciális fülre
 • Válaszd a Nagyobb processzorteljesítmény rendelése: Programokhoz választógombot

 

Melegszik a hardver

Ha érezzük, hogy gépünk illetve laptopunk nagyon forró levegőt fúj ki, nincs jó szellőzése, akkor automatikusan visszavesz a teljesítményből, hogy megvédje a videókártyát, emiatt visszaeshet az FPS. Érdemes kitakarítani, kifújni a gépet, illetve laptopoknál ajánlott laptophűtőt alárakni.

 

Tisztítsuk meg a rendszert

Nem árt néha kitisztítani a rendszert. Ehhez mindössze futtasuk a CCleanert.

Leírás a programhoz: itt

 

Töredezettségmentesítés

Ritkán de problémát okozhat, az is, ha sok a töredezett fájl a merevlemezen. Futtassunk le egy töredezettségmentesítő programot. Én a Defraggler-t ajánlom. A Defraggler-t csak HDD esetében alkalmazzuk SSD-nél ne.

Leírás a programhoz: itt

 

A Laptop energiaellátásának beállítása

Sok laptop és notebook alkalmaz energiatakarékossági sémákat az akkumulátor-üzemidő meghosszabbítása érdekében, ami korlátozza a processzor és a videokártya számítási kapacitását. Ezt a beállítást a következőképpen módosíthatod:

 • Nyisd meg a számítógép Vezérlőpultjából elérhető „Energiagazdálkodási lehetőségek” ablakot
 • Ha az Energiaséma energiatakarékos használatra van beállítva, állítsd át teljesítménycentrikus beállításra. Ha meggyőződtél arról, hogy a teljesítménycentrikus beállítást választottad ki, kattints a „Séma beállításainak módosítása” lehetőségre
 • Engedélyezd a Teljesítménycentrikus beállítást

2 hozzászólás

 1. KaneBear

  Nagyon hasznos azoknak, akik nem tudnak az ilyen programokról. Annyit mondanék még hozzá, hogy a Defraggler-t csakis hagyományos merevlemezzel (HDD) használjuk. Az SSD-n nem tud segíteni, sőt mivel annak kicsit más a szektor rendszere ezért még be is kavarhat és ugy rendezheti ami lassítást okoz az SSD-ben és az élettartalmát is csökkenti. Szóval Defraggler-t ne használjunk SSD-vel.

  Válasz
 2. drext0r
  drext0r

  Köszi, erre nem is gondoltam, beleírom a cikkbe, hogy csak HDD-nél használják a Defragglert.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.