A meg nem értett zseni - Huawei MatePad Pro teszt

Majdnem egy hónapja nyúzom a Huawei valaha volt legjobb táblagépét, ideje beszámolni a tapasztalatokról.

Weboldal készítés kedvező áron!

Nem egyedül érkezett hozzánk tesztelésre a szürke színben pompázó Huawei MatePad Pro, egy vezeték nélküli billentyűzettel ellátott tokot, illetve egy M-Pencil érintőceruzát is kaptunk tablet mellé.A MatePad Pro a gyártótól megszokott. igényes fehér csomagolásban érkezett, rajta a termék képével. A doboz fedelét leemelve, egyből elénk tárul maga a tablet, alatta található egy kisebb, illetve egy nagyobb dobozka, előbbiben csak a töltő adapter kapott helyet, míg utóbbiból az USB Type-C kábelt, a Type-C - 3,5 mm-es audio adaptert, a SIM tűt és a felhasználói leírást halászhatjuk elő.Az M-Pencil, illetve a tok dobozának kicsomagolásakor nagy meglepetés nem fog érni minket. Megtaláljuk bennük magát a kiegészítőket, egy-egy olvasnivaló társaságában, illetve az érintőceruza esetében kapunk egy tartalék hegyet.A MatePad Pro előlapjának érdekessége, hogy ez az első olyan tablet, amit kameralyukas kialakítás jellemez. Érdekes elgondolás, mindenesetre egyáltalán nem zavaró a 8 megapixeles szelfikamera miatti, bal felső sarokba ütött lyuk. Ez a megvalósítás is hozzájárult ahhoz, hogy baromi vékony keret futhasson a 2560 x 1600 pixeles felbontással felvértezett, 10,8 hüvelykes megjelenítő körül. Egy IPS LCD panelről van szó, amelynek maximális fényerejére és betekintési szögeire nincs panasz, a színeket valósághűen jeleníti meg, az érintésérzékenység is rendben van. Összességében egy korrekt kijelzőről beszélhetünk, talán a tükröződésén egy kicsit csillapíthattak volna még a mérnökök.A 236 x 159 x 7,2 mm-es fizikai méretekkel bíró és 460 grammot nyomó eszköz egyértelműen nem arra született, hogy durrogtassuk a szelfiket, de az előbb is említett f/2.0 apertúrájú 8 megapixeles bőven elegendő a videóhívások terén. Ha mégis mindenáron magunkat szeretnénk fényképezni, akkor átlagosnak mondható fotók fognak készülni. Nézzük, mi található a táblagép oldalain (álló nézetből kiindulva, tehát a jobb felső sarokban van a kameralyuk). Felülre került két hangszórónyílás és a bekapcsológomb, alura pedig az USB Type-C port, illetve újabb két hangszórónyílás. Jobb oldalon találjuk a hangerőszabályzót, bal oldalra pedig a maximum 256 GB-os NM memóriakártyát befogadó tálca került.

Ha már szóba hoztam előbb a hangszórókat, akkor beszéljünk egy kicsit ezekről. A négyhangszórós sztereó  Harman/Kardon rendszer jól muzsikál, rendkívül erőteljesen tudnak szólni a hangszórók, maximum hangerőn már már elviselhetetlenül hangosan, de egyébként nagyon szépen szólnak. Zenét hallgatni is jó rajta, illetve a komolyabb hangzásvilággal bíró filmeket pedig élmény nézni a tableten.A MatePad Pro hátoldalán mindössze egyetlen, 13 megapixeles (f/1.8) kapott helyet, egy LED villanó és egy mikrofon társaságában. Ahogy az előlapinál, itt se várjunk professzionális fotókat, de ennek az eszköznek nem is igazán kellenek ilyen képességek.A Huwei jelenlegi legerősebb táblagépének burkolata alatt a Kirin 990 rendszerchip duruzsol, 6 GB RAM, illetve 128 GB belső tárhely társaságában. Az Android 10 alapokon nyugvó EMUI 10.1 rendszer baromi  gördülékenyen fut a készüléken, akadást egyáltalán nem tapasztaltam a tesztidőszak alatt.

Néhány szintetikus benchmarking teszt:


MatePad Pro - Antutu teszt 


MatePad Pro - Geekbench teszt


MatePad Pro 3D Mark teszt


A szintetkus tesztek után, nézzünk meg pár érdekes funkciót, elsősorban azokra fókuszálva, amelyek a tabletes felhasználási körben érdekesek. Oldalról behúzva és egy kis ideig lenyomva tartva hozhatjuk elő azokat az alkalmazásokat, amelyek támogatják a multitaskingot. A kívánt alkalmazásra bökve elsőként kis ablakban nyílik meg.
A kis ablak megfelelő mozgatásával az osztott képernyős módra válthatunk.A toll mappában előre telepítve kapunk két olyan alkalmazást, amelyben az M-Pencil érintőceruza adta plusz funkcionalitást használhatjuk ki. A Nebo for Huawei egy jegyzetelős alkalmazás, amelynek az az érdekessége, hogy felismeri a kézírásunkat, és a magyar nyelvet is támogatja. Az én írásomat mindig, kivétel nélkül felismerte.


A saját kézírásunkat ki is jelölhetjük, áthelyezhetjük és különböző szövegszerkesztési műveleteket végezhetünk vele.A fentebb említett duó második tagja a MyScript Calculator 2, ami matematikai feladatokat old meg, szintén a kézírásunkra támaszkodva.Ha leírtuk a megoldandó számítást, akkor az alkalmazás azonnal ki is számítja azt.Természetesen a megszokott gyári Huawei jegyzettömb alkalmazás is támogatja az M-Pencillel való jegyzet készítését. A ceruzára, a tollra és a szövegkiemelőre egyaránt igaz, hogy amilyen erősen nyomjuk a kijelzőre az érintőceruzát, annak megfelelően változik a vonal vastagsága és erőssége, egészen jól reprezentálja a valós kézírást.Kapunk teljes értékű asztali módot is, amit a zászlóshajó Huawei mobilokkal ellentétben, nem csak a HDMI-s kiegészítő segítségével szólaltathatunk meg, hanem magán a tableten is elindíthatjuk és használhatjuk.A MatePad Pro egy rendkívül méretes, 7.250 mAh kapacitású akkumulátorral gazdálkodhat. Ez a telep bőven elegendő ahhoz, hogy 9-10 óra képernyőidőt sajtoljunk ki az eszközből. Ha pedig lemerülne, akkor a dobozban található 20 wattos adapterrel nagyjából 2,5 óra alatt felpumpálható. De jó hír, hogy akár 40 wattos gyorstöltést is támogat a tablet.Ejtsünk még pár szót a két kiegészítőről. Az M-Pen egy beépített akkumulátorral rendelkezik, amit úgy tudunk tölteni, ha a tabletre helyezzük, ami mágnes segítségével tartja magán. A töltés megkezdéséről visszajelzést is kapunk, ahogyan az alábbi képen is látszik.A billentyűzetes tokot is mágnesek segítségével tartja magán a tablet. Két állásban van lehetőség rögzíteni a táblagépet, a szögeket elég jól lőtte be a Huawei.Az US kiosztású billentyűzet minősége egyébként teljesen rendben van, jó rajta gépelni, csak sajnos szoftveresen egyáltalán nem módosíthatunk a QWERTY  kiosztáson.A Huawei MatePad Pro egy rendkívül jó tablet lett, remek a dizájn és az összeszerelős minősége, erős hardver lakozik benne, jó kijelzője van, baromi jól szólnak a hangszórók, az üzemidő kielégítő. Összességében  tartalomfogyasztásra kiváló választás lehet.  A 250.000 forintos árcédula tekintetében talán egy kicsit jobb hátlapi kameráért panaszkodhatnánk, de teljesen rendben van az árazása. Akinek erre a táblagépre esik a választása, az biztosan nem fog csalódni benne. Viszont a Google szolgáltatásainak hiánya még rengeteg embert eltántoríthat ennek a tabletnek a megvásárlástól.


További képek