A Microsoft már gőzerővel dolgozik a következő generációs Xbox-on, amely minden bizonnyal felülmúlja az Xbox One X-et.

Hirdetés

Ez persze nem csoda, hiszen a játékok is rettentő gyorsan fejlődnek, így a Microsoft nem csak az erős hardverre koncentrál, hanem a minőségi játékokra is, amiből szerencsére kapunk bőven. A legutóbbi hírek alapján, az új konzol 2020-ra várható. A játékgép kódneve Scarlett. Ami még izgalmasabb, hogy a redmondi szoftveróriás egy másik Xbox konzolon is dolgozik, amit kizárólag csak streaming alapú játékra terveznek.

Mit is jelent ez?

A játékot nem maga a konzol futtatja, ő csak kapcsolatot teremt egy direkt játékok futtatására kialakított felhőszolgáltatással. Így ennek a konzolnak kis mennyiségű helyi számítást kell majd csak elvégeznie, igazából a feladata nem más, mint a képfeldolgozás, a kontrollertől származó jelek küldése és fogadása, illetve a kapcsolat folyamatos fenntartása a felhőszolgáltatással.

Ennek a hátránya, hogy magas felbontáson és nagy képfrissítéssel elég gyors internettel kell rendelkezni, mondjuk egy Full HD 60fps-nél is kell a megfelelő netsebesség. Viszont cserébe nagyot csökkenhet a játékgép ára. Ezt a streaming hálózatot a Microsoft XCloud-nak hívja.

 

A szolgáltatást pedig valamilyen előfizetési rendszerben oldanák meg, ami ha reális árban lesz, akkor egy nagyon szép megoldás lehet. A konzolgyártók bevételeinek csak nagyon kis részét teszi ki maga a konzol eladás, bevételük inkább a játékeladásokból és online szolgáltatások értékesítéséből származik, így ebbe is szépen beleillik a játék streaming.

Az ilyesfajta játék streameléssel már több cég is próbálkozott, van akik belebuktak, van akiknek bevált. A Microsoft legnagyobb konkurensének a Sony-nak van ilyen saját hálózata a PlayStation Now mellyel PS2, PS3 és PS4 játékok futtathatók. Az Nvidia is rendelkezik hasonló szolgáltatással ez pedig a GeForce Now, azonban mindegyik vállalat csak mellékesen foglalkozik ezen hálózatokkal, nem ez a fő profiljuk.

A Microsoft játékbevétele 39 százalékkal nőtt az elmúlt negyedévben, azonban a vállalat még így is erős lemaradásban van a Sony-hoz képest, akik mind konzol, mind játékeladásokban elég nagyot rávernek a Microsoftra, így ideje valamit beújítani.

Neked, hogy tetszik a felhő alapú konzol és az erre irányuló törekvések?

 

 

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.