A Kiano Elegance 14.2 számomra a Macbook Air-re hasonlít a legjobban, kicsi, könnyű, magas az üzemidje, szép kijelzője van, ellentétben a Macbookkal, gyengécske processzor került bele és olcsó.

Hirdetés

Kezdjük is a notebook külsejével, hiszen nagyon minőségi anyagokból van összerakva a gép. Tanulhatna tőlük egy-két gyártó, hogy igen is az alsó szegmensben is lehet jó anyaghasználatú termékeket kiadni. Maga a gép fémházat kapott, a dizájn letisztult, nincsenek rajta felesleges dolgok. A laptop tetején is csak egy ezüst színű Kiano logót találunk. Kicsi és könnyű, mindössze 1,4 kilót nyom, ami azt eredményezi, hogy nagyon kényelmes vele dolgozni, ha sokat megyünk. Kis mérete miatt bármilyen táskába befér és szinte nem is érezni, hogy cipeljük a gépet.

A laptop két oldalán találhatóak a csatlakozók, amikből nem kapunk sokat, de egy ekkora gépbe pont elég ennyi.

A bal oldalon találunk egy USB 3.0 portot és egy micro HDMI bemenetet.

A jobb oldalon helyezkedik el a memóriakártya olvasó bemenete, egy USB 3.0-ás port, egy 3,5 mm-es Audio Out/Microfon csatlakozó, mellette pedig a töltő csatlakozója.

Ha felnyitjuk a laptopot, akkor rögtön észrevenni, hogy a kijelző körül meglehetősen kicsi a káva és ez egy plusz pont, amitől kicsit még prémiumabbnak érezzük ezt a terméket, szerintem nagyon ízléses. A kijelző tetején természetesen találunk egy webkamerát, melynek febontása 0,3 megapixel, ami videóchateléshez elég. Alatta helyezkedik el a 14 hüvelykes Full HD (1920x1080px)  IPS kijelző. A panel minősége remek, éles a kép, jó a fényerő, szépek a színek is és az IPS panelnek hála jók a betekintési szögek is. Az egyetlen hátránya, hogy nem matt, így néha zavaró a tükröződés.

A billentyűzettel nincs semmi probléma, halk, jó rajta gépelni, a fel és le nyilak kicsit ugyan közel vannak egymáshoz, de annyi baj legyen. Számlap már nem fért rá, de ezt nem is várhatjuk el egy ekkora géptől és személy szerint én nem is nagyon szoktam használni. Ami viszont kicsit zavaró, hogy nincs háttérvilágítás, így este elég nehézkes a gépelés. A Touchpad volt az első olyan dolog amire azt mondta, hogy ez kimondottan rossz lett. Rossz az anyaghasználat, rossz érzés húzkodni rajta az ujjamat, mikor lenyomjuk akkor recseg, ropog, szóval ezt itt nem nagyon értettem, mert eddig minden rendben volt a géppel, erre az apróságra igazán odafigyelhettek volna. Egy jó hír, hogy a tapipad tartalmaz gesztusvezérlést.

Nézzünk be a motorháztető alá, hiszen a hardverelemek adják a laptopunk szívét. Processzorból egy Intel Celeron N3350-es lapkát kapunk, amely 2 magos és a maximális frekvenciája 2.4 GHz. Emellé társul egy Intel HD Graphics 500-as grafikus chip. Sajnos a laptop legfőbb gyengesége a processzor, a Celeron N3350 igaz, hogy energiatakarékos, viszont sok feladattal nem birkózik meg. Kapunk még 4GB DDR3 memóriát és 32GB eMMC tárhelyet. Ezen leginkább csak az operációs rendszer fér el, viszont ami jó hír, hogy előre telepített Windows 10 Pro-t kapunk. A gyártó természetesen gondolt arra, hogy 32 Gb tárhely oprendszerrel együtt nem lesz elég, így van a gépben SSD-nek hely. Alapvetően 128GB SSD-vel kapjuk, de akár 1 terabájtig is felbővíthetjük.

A másik nagy előnye ennek a masinának, hogy viszonylag sokáig bírja, ha spórolunk az energiával, akár 8 óra is kifacsarható belőle. Egy 8000 mAh-s akkumulátor került a fedél alá, ami úgy gondolom, hogy ezzel a processzorral bőven elég egy napra, persze, ha nem egyfolytában használjuk, hanem időközönként elintézünk rajta valamit. A laptopon található még egy sztereó hangszóró is.

Összefoglaló

A teljesítménnyel vannak problémák, de ha valakinek csak alap dolgokra kell egy magas üzemidejű stílusos megjelenésű gép, akkor remek választás lehet. Böngészni, emaileket olvasni, zenét hallgatni lehet rajta, kisebb dokumentum szerkesztéssel is megbirkózik, mindeközben a gép egyáltalán nem melegszik, nagyon jó hűtést kapott. Videókat 720p-ben nagyon szépen lejátssza, de Full HD-n már akadozik. Nekem alapvetően tetszik ez a gép, ugyan nem egy erőmű, de sokaknak jó választás lehet.

Videós teszt:

 

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.