Az első beállítás során valószínűleg megváltoztattad a WiFi hálózat nevét és jelszavát, majd teljesen figyelmen kívül hagytad az egyéb beállítások lehetőségét.

Hirdetés

 

Biztonság

A jelszó beállítása kulcsfontosságú, így törekedjünk arra, hogy minden vezeték nélküli ezközön ne legyen azonos a titkosítás. Minden szabvány szélesebb kompatibilitással rendelkezik, beleértve bizonyos régebbi eszközöket is, de javasoljuk a lehető leghamarabbi váltást WPA2-ra, egy AES-titkosításra, ha eddig még nem tetted meg. Más opciók kevésbé biztonságos WEP-vel rendelkeznek, amik könnyen feltörhetőek.

Számos routeren vendéghálózat kialakítása is lehetséges, így a látogatóid is problémamentesen böngészhetnek az interneten. A vendégeknek más jelszót is beállíthatunk, így a hálózatunk jelszava továbbra is biztonságos marad, valamint ezzel a funkcióval korlátozhatjuk az internet hozzáférhetőségét is.

 

Teljesítmény

A sikeresen biztonsági beállítások után, nézzük a teljesítményt. A piacon található routerek többsége a 2,4 GHz és az 5 GHz-es sávon működik. Az 5 GHz nagyobb sávszélességet kínál, minimális torlódással és kisebb interferenciával rendelkezik. Azonban az 5GHz-es tartomány hatótávolsága kisebb és nem támogatja a régebbi eszközöket. Ezért javasoljuk, hogy teszteld a sebességet, mielőtt 5 GHz-re váltanál.

 

Csatorna beállítás

Egy csatorna tulajdonképpen egy kis rész a vezeték nélküli sávokon belül, amelyeken az adatok ténylegesen továbbításra kerülnek.

A legtöbb router automatikusan kiválaszt egy csatornát, de ha a vártnál lassabb sebességet tapasztalsz, valószínűleg a túlterhelt csatorna a probléma, különösen, ha sok más WiFi hálózat található a környezetedben. Okostelefon egy WiFi analízis alkalmazás segítségével jól látható, mely csatornák a legtisztábbak, így ez alapján kiválasztható a legmegfelelőbb.

 

Mód beállítás

A legtöbb új eszköz N vagy AC WiFi módot használ. Javasoljuk, hogy legalább ezt a kettőt engedélyezd.

 

DNS szerver

Konfigurálhatjuk a routert egyéni DNS szerverre. Ez alapvetően egy olyan szerverkészlet, amelyet a rendszer a különböző webhelyek címének keresésére használ, így a megfelelő helyre irányítanak. Az internetszolgáltató már rendelkezik DNS szerverrel, de egy harmadik fél DNS-szolgáltatása növelheti a sebességet és a biztonságot, különösen akkor, ha a webhely címének beírása és a betölteni kívánt oldal megnézése közötti késedelmet észlelsz. Ha a router beállításaiban a kívánt DNS-t állítod be, akkor az összes rajta lévő forgalom ezt a DNS-t fogja használni ahelyett, hogy minden egyes eszközön egyedileg kellene beállítani.

 

+1: WDS (router ismétlési mód)

Egy extra routert olyan ismétlésre is használhatjuk, amely a WiFi jelét továbbítja sarkok felé is, így lefedhetjük a halott zónákat.

 

Forrás: Tenda

Kiemelt kép: Consumer Reports

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.