164 milliárdot fizethet az Apple az iPhone lassítások miatt

Hamarosan lezárulhat az Egyesült Államokban zajló per, amiben kártérítést követelnek a belassított iPhone-ok miatt az Apple-től.

Az egész ott kezdődött, hogy az Apple kiadott egy iOS frissítést, a 10.2.1-es verziót, amibe belekerült egy olyan funkció is, hogyha romlik az adott készülék akkumulátorának a teljesítménye, akkor ezzel párhuzamosan automatikusan visszavette a rendszer a  processzor órajelét, így érezhetően belassultak a telefonok. Az Apple magyarázata szerint csak a mobilok véletlenszerű újraindítását szerette volna ezzel elkerülni, azonban erről nem tájékoztattak senkit. Holott egy akkucserével ez orvosolható lett volna, ebből indult az egész.  
A Law360 beszámolója szerint a vállalat ellen indított csoportos perben megegyezés született az Apple és a vásárlókat képviselő ügyvédi iroda között. A tervek szerint decemberben már papíron is véglegessé válik a megegyezés. A megállapodás pedig 500 millió dolláros kártérítésről szól, ami átváltva nagyjából 164 milliárd forint. Ezt a pénzt pedig azok között fogják úgymond "szétosztani", akik a processzorlassítási praktika kikapcsolhatóvá válása előtt vettek iPhone SE, 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7 és 7 Plus készüléket. A károsultak egyenként nagyjából 25 dollárt(~8.200 forint) kapnak. 

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)