10 éves kihívás: Nagy gyártók mobiljai egykor és most

Mostanság bontakozott ki a 10 éves kihívás nevezetű őrület. Kapva az alkalmon, nézzük meg, mennyit is változott az okostelefon piac a 2009-es év óta.

Samsung

A dél-koreai gyártó Galaxy elnevezése ebben az évben fogja ünnepelni a 10 éves fennállását. Az első Galaxy névvel fémjelzett készülék a Samsung I7750 volt. A Samsung jelenlegi csúcskészüléke a Galaxy Note 9.

Samsung I7550 Galaxy vs. Samsung Galaxy Note 9

 

Sony

Az Xperia X10 volt a japán gyártó egyik első Androidos készüléke, ekkor még Sony Ericcson márkanév alatt futottak a készülékeik (egészen 2012-ig). Akkoriban a szögletes formatervezés jellemezte a Sony mobilokat egészen az Xperia XZ2 és XZ3 okostelefonok megjelenésééig.

Sony Ericcson Xperia X10 vs. Sony Xperia XZ3

 

Apple

Az iPhone 3GS-t egy minimálisan ráncfelvarrott 3G-ként dobta piacra 2009-ben a cupertinoi vállalat. Elképesztő fejlődésen ment keresztül az Apple is, mire napjainkban eljutottunk az iPhone XS Max-ig.

Apple iPhone 3GS vs. Apple iPhone XS Max

 

HTC

A HTC HD2 a kor egyik legnagyobb kijelzőjével rendelkezett, viszonylag kompakt testben. Az akkor még csúcs felé menetelő tajvani gyártó azóta többször is a csőd szélére került, egy jó ideje minden évet minusszal zár. A HTC U12+ egy remek készülék lett, azonban ennek a zászlóshajónak sem sikerült kihúznia a gödörből a vállalatot.

HTC HD2 vs. HTC U12+

 

Motorola

A Motorola meghatározó szereplője volt a korai Androidos világnak. A Motorola MILESTONE még fizikai QWERTY billentyűzettel érkezett 2009-ben. Ha Moto Z3 készülékünk van és nosztalgiázni támad kedvünk, akkor egy baromi drága Moto Mods kiegészítő megvásárlása után újraélhetjük, milyen is QWERTY-billentyűzettel használni egy telefont.

Motorola MILESTONE vs. Motorola Moto Z3

 

LG

Az LG KM900 Arena bemutatásának évében az egyik legjobb telefonnak bizonyult a piacon, köszönhetően a remek anyaghasználatnak, a jó kezelhetőségnek és az innovációs megoldásoknak, de megkérték az árát rendesen. Sajnos manapság már nem nagyon kockáztat a dél-koreai gyártó, szépen csendben követi a trendeket.

LG KM900 Arena vs. LG V40 ThinQ

 

Huawei

A Huawei még nem volt olyan ismert gyártó, amikor is a 2009-es MWC keretein belül bemutatta az U8220-as készülékét. Azóta elképesztő fejlődést és növekedést tudott elérni a kínai vállalat. Pár éve már a legtöbb okostelefont eladó gyártók egyike és olyan erőműveket dob piacra, mint a Huawei Mate 20 Pro.

Huawei U8220 vs. Huawei Mate 20 Pro

 

Nokia

Az elmúlt 10 évben rengeteg minden történt a Nokia márkával. Kicsivel több mint 2 éve van a HMD Global tulajdonában a márka, de a cég vezetői közül sokan ott voltak az ikonikus, QWERTY-billentyűzettel ellátott Nokia N97 bemutatásakor.

Nokia N97 vs. Nokia 8.1

 

BlackBerry

A Nokiához hasonlóan, a Blackberry is a sírból jött vissza. 2017 elején a KEYone készülékkel támadt fel újra a márka, a TCL-nek köszönhetően. A BlackBerry Bold 9700 óta minden más lett, egy valami nem változott, az pedig a fizikai QWERTY-billentyűzet jelenléte.

BlackBerry Bold 9700 vs. BlackBerry KEY2

  Néhány népszerű márka, mint a Xiaomi, az OPPO, vagy a OnePlus nem szerepel a listában, egyszerűen csak azért, mert 2009-nél később érkeztek az első mobiljaik.   GSMArena nyomán

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)