10 bitcoin tárca kezdőknek

Az előző cikkben adtunk egy keretet ennek az egész kriptovalutás történetnek, most mutatok pár tárcát, ahol biztonságban lehet tárolni például bitcoint.

Mint az előző cikkben is említettem többféle tárca létezik, van felhős, fizikai, okostelefonra, számítógépre telepíthető és van papíralapú is. Te döntesz, hogy melyiket választod, mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya is, illetve érdemes aszerint is választani, hogy pontosan mit szeretnénk kezdeni a bitcoinnal. Amennyiben hosszútávú befektetésnek szánjuk érdemes egy direkt erre a célra kitalált fizikai hardver tárcát beszereznünk. 

Ha kereskedni szeretnénk vele, tehát az ingadozáson akarunk nyereséget realizálni akkor valamilyen felhős szolgáltatást érdemes választani. Ezeknek nagy előnye, hogy csak internet szükséges hozzájuk bárhonnan, bármikor, bármilyen eszközről elérhetőek. A veszélye viszont, hogy feltörhetik, így elveszhetnek a kriptovalutáink.

A harmadik megoldás az úgynevezett szoftveres tárcák ezek feltelepíthetőek PC-re, Mac-re, tablet-re, okostelefonra. Könnyű őket használni, ingyenesek akkor a legjobb ha viszonylag gyakran vásárolunk bitcoinnal. 

A legutolsó pedig a papírtárca, ami egyesek szerint biztonságos, mások szerint pedig marhaság. Egy darab papíron szerepelnek csak azok az információk, ami alapján hozzáférünk a pénzünkhöz. Biztonságos mert offline, viszont ha elveszítjük, megrongálódik a papír akkor az szopóka, így én nem igazán ajánlom.


Kezdjük a hardveres tárcákkal.

Ledger Nano S

A Ledger Nano az egyik legnépszerűbb termék a piacon. A rendkívül biztonságos eszköz 41 féle kriptovaluta tárolását teszi lehetővé, melyek között szerepel a bitcoin, az ether és a XRP is. A privát kulcsod garantáltan biztonságban van, hiszen PIN kóddal védett chipen van tárolva. A készüléket egyszerű használni, mert mindössze két gomb található rajta és egy kis kijelző. Biztonsági mentési és visszaállítási funkciókkal is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy könnyen visszaállíthatod fiókodat, ha például elveszítenéd az eszközt.


Ledger Blue prémium tárca

A Blue szintén egy biztonságos tárca, azonban itt nagyobb hangsúlyt fektettek a felhasználó élményre. A Ledger Nano S-től eltérően a Ledger Blue nagy érintőképernyővel rendelkezik. Természetesen a Ledger Blue különféle kriptovaluták széles skáláját tudja tárolni és egyszerre akár 11 kriptovalutát is képes kezelni. A színes érintőképernyő használata pedig igazi élmény.

Trezor hardver tárca

A Trezor termékei is nagyon népszerűek a hardver tárcák piacán, digitális valuták széles választékát  képes offline tárolni. Kezdők számára kifejezetten ajánlott.


Jaxx szoftveres tárca

A Jaxx tárca nem annyira ismert, használatához nem szükséges regisztrálni sehova, elérhető a legtöbb platformra, mint: Android, iOS, Windows, MacOS és Linux. A pénztárca több mint 85 különböző kriptoeszközt támogat, felülete kezdők számára is ideális, hiszen meglehetősen egyszerű a szolgáltatás használata. Természetesen van kétlépcsős azonosítás.


BRD tárca

A BRD tárca csak okostelefonokra érhető el Androidra és iOS-re, rettentő egyszerű a használata és többféle kriptovalutát is képes tárolni. A kriptovaluták konvertálhatók is.


MyEtherWallet Ethereum tárca

A MyEtherWallet nevéből is látszik, hogy az Ethereum-ra összpontosít, ingyenes, böngészőből elérhető tárca. Segítségével könnyen és gyorsan tárolhatsz, fogadhatsz és küldhetsz ethert illetve más digitális eszközt. Fontos megjegyezni, hogy az adatokat nem a saját szervereiknek tárolják, hanem a te számítógépeden, így a privát kulcsod és a pénztárcához tartozó jelszavadat is biztonságban van.


Trust Wallet tárca

Szerintem az egyik legjobb és legegyszerűbb tárca, a felülete letisztult, átlátható, használata ingyenes és biztonságos. Többféle valutát lehet benne tárolni és vásárolni. Trust Wallet lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy privát kulcsaikat saját eszközeiken tárolják. A szoftver nyílt forráskódú. Az alkalmazás elérhető iOS-re és Androidra is.


Electrum

Az Electrum egy ingyenesen letölthető szoftveres bitcoin pénztárca, amelyet az MIT licence alapján adtak ki. Támogatja a hardveres pénztárcákat úgy, mint a Trezort és a Ledger Nano-t is. Elérhető kétlépcsős azonosítás, így növelve a biztonságot. Mobil és asztali számítógépen egyaránt használható.Blockchain

A Blockchain egy online tárca, könnyen tárolhatunk, vásárolhatunk és eladhatunk itt bitcoint, bitcoin casht (BCH) és ethert (ETH). Az API blokklánc pénztárca különösen egyszerűen használható és segítségével bármilyen bitcoinnal vagy kriptovalutával kapcsolatos információhoz könnyen és gyorsan hozzáférhetünk.


Coinbase

A Coinbase alapvetően egy amerikai kriptovaluta tőzsde, amely plusz szolgáltatásként biztosít tárcát is. A felület csak angolul érhető el. A Coinbase a hagyományos ellenőrző számlákat egy úgynevezett Coinbase-tárolón tartja, így viszont a Coinbase kontrolálja az összes tranzakciód, így előfordulhat, hogy több óra (esetenként több nap) is eltelik a coinok kiküldése és a tranzakció tényleges indítása között (hasonlóan működik, mint egy bank).(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)